Mirisni vesnici proleća: Uz ove trikove zumbuli će duže krasiti vaš dom i biti još lepši i mirisniji

Kako bi zumbuli što duže krasili vaš dom, morate imati na umu nekoliko stvari dok se brinete o njima, piše Zadovoljna.hr.

Različiti uslovi rasta unutra i napolju

Kada odlučite hoćete li svoje zumbule posaditi u unutrašnjosti doma ili oko kuće, pripazite i na to da im date adekvatne uslove za rast. Naime, ako svoje zumbule smeštate napolju, potrebno im je obezbediti što je više moguće sunčevog svetla, a spoljna temperatura bi se tada trebalo da bude od 18 do 24 stepena.

Ako ih pak posadite u saksije u unutrašnjosti doma, izbegavajte izlaganje direktnoj svetlosti. Najbolje ih je smestiti u prostoriju u kojoj će tokom čitavog dana imati dovoljno svetla, ali koje neće biti pravo usmereno na njih. Takođe, nije dobro smestiti ih u blizini radijatora ili drugog izvora toplote.

Način sadnje i tlo

Ako zumbule iz kupovnih posudica premeštate u sopstvene posude za cveće, potrebno je pripaziti i na način njihove sadnje. Prilikom presađivanja, 1/3 lukovice zumbula mora da viri van zemlje. Tlo mora biti dovoljno bogato nutrijentima, a svakako se mora ostaviti i prostor za drenažu vode.

Zalivanje s donje strane

Zumbule je dovoljno zalivati jednom do dvaput nedeljno, a pre svakog zalivanja potrebno je proveriti da li je zemlja zaista suva. Naime, previše vode može vrlo lako uzrokovati truljenje lukovice. Preporučuje se da se voda dovodi s donje strane posude, odnosno da se stavi u tanjirić, a koren zumbula upiće potrebnu vodu.

Pazite na cvet koji pada od težine

U svoje domove obično donosimo zumbule koji su već na samom rubu cvetanja ili pak već u samom cvatu. Kako su u staklenicima bili na nižim temperaturama od onih u našem domu, za svega nekoliko dana će procvetati, a takav nagli rast uzrokovaće i težinu cvetova. Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. Međutim, to je moguće i ako nema dovoljno svetlosti ili pak mu ne odgovara tlo.

Ali to se može vrlo lako popraviti drvenim štapićem koji se ubode u tlo, pa se vrpcom zaveže za samu stabljiku zumbula. Ako vam ta opcija ne odgovara zbog estetskih razloga, takođe možete posegnuti za drugom biljkom – bambusom. Neka glavica zumbula bude naslonjena na bambus, a dodatno ga možete pričvrstiti vrpcom ili konopcem.

Oprez u blizini ljubimaca

Ako ste vlasnik mačke ili psa, pripazite na to gde ćete smestiti svoje zumbule. Naime, njihova lukovica je otrovna i može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ljubimaca, pa čak i uginuće ako se ne reaguje na vreme. Ako imate psa, zumbule smestite na izdignuto mesto koje ne može da dohvati, a ako ste vlasnik mačke, bolje ih je izbegavati ili pak smestiti u one prostorije u koje mačka nema pristup.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvećedomtrikzumbuli
Komentari (0)
Dodaj komentar