Možda uništavate šporet a niste ni svesni, ovako se pravilno čisti

Kod svakog kuhanja se zaprlja površina šporeta, a trebalo bi obratiti pažnju na njeno čišćenje. Nisu ista pravila za staklokeramičku podlogu, indukciju i klasičan, plinski šporet.

Trebao čistiti samo mekanim sunđerima, dok bi one žičane valjalo izbegavati. Pogotovo kod šporeta sa staklokeramičkom pločom za kuvanje ili kod indukcije. Čak i ako se neka hrana zapekla na površini, izbegavajte struganje oštrim predmetima.

Što se tiče sredstva za čišćenje i ovde treba voditi računa, pogotovo kada se radi upravo o ove dve površine. S obzirom na to da su vrlo osetljive, treba uvek koristiti manje agresivna sredstva, dok je najbolje brisati s toplom vodom.

Koristite prirodna sredstva, kao što je soda bikarbona koja se jednostavno posipa i potom se obriše krpicom od mikrofibera. Plamenici na šporetu mogu se očistiti uz pomoć sirćeta i vode pomešanih u jednakom omeru. Ostavite da deluje nekoliko minuta i obrišite krpicom. Ne zaboravite očistiti i glave plamenika u toploj vodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

šporet
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Najbolji nacin za ciscenje sofistisiranih sporeta,ali i klasicnih sa ringlama je redovno ciscenje ,sto znaci ne zapustiti sporet da bi se cistio agresivnijim nacinom.Odmah posle kuvanja pecenja ,kada se ohladi ciscenjem smanjujemo potrebu ta ribanjem.i ne dozvolavamo da se masne tekucine koje dodju u dodir sa toplotom ne pretvore u naslage .