Na ovo obavezno obratite pažnju kad postavljate sto za slavu

Nije u pitanju samo estetika, već i lakše usluživanje gostiju

Nema ništa lepše nego kada odete u goste na slavu, a svaki escajg se nalazi na svom mestu i sve je pod konac.

Odmah ćete znati da su domaćini vredno radili kako bi trpeza izgledala onako kako dolikuje.

Ako ste ovog puta vi u ulozi domaćina, sigurno će vam biti od velikog značaja da se upoznate sa osnovnim pravilima postavljanja stola.

Svečano postavljen sto uključuje nekoliko delova koje nikako ne treba da izostavite: stolnjak, nadstolnjak, podmetače za tanjire (ako ste za ovu varijantu), tanjire, činije za supu, tanjire za salatu, tanjire za hleb, salvete, viljuške za salatu, kompletan escajg, escajg za dezert, čaše za vodu, čaše za crveno vino i čaše za belo vino.

Pravilno postavljanje stola za slavu
Svaki, a pogotovo svečani ručak podrazumva pažljivo i elegantno postavljanje stola. Tada se postavljaju fini tanjiri, čuvani baš za te posebne prilike, kvalitetan escajg koji se ne iznosi svakog dana, ukrasne salvete, kao i kristalne čaše koje ističu svečanost događaja.

Na savršeno ispeglanom stoljnjaku, pravilno postavljanje stola je imperativ jer samo tako postižemo punu raskoš svečane trpeze. Kako se postavlja sto nije samo norma ili stvar bontona – pravilnim postavljanjem olakšavamo gostima da se služe, ali i da pravilno koriste odgovarajući pribor. Serviranje hrane u potpunosti prati i u skladu je sa redosledom postavljanja tanjira, čaša i escajga.

Osnovno pravilo kada je u pitanju postavljanje stola jeste da se za svako jelo koristi drugi tanjir i escajg. Tanjir se postavlja tačno na sredinu ispred stolice, za stolom na kome se već nalaze čist stoljnjak i salvete.

Zaposlene mame koje moraju na brzinu da nahrane svoju gladnu i nemirnu decu, često se ne pridržavaju ovog pravila, što je i razumljivo. Ipak, makar koristili i jedan tanjir za sva jela, čak i tada deca moraju od malena da nauče da viljuška ide na levu stranu, a kašika i nož sa desne strane tanjira. Tako će još od početka tačno naučiti kako se pribor koristi i kojim redosledom.

Kašikom će jesti supu, potom koristiti viljušku za glavno jelo i kad stasaju pomagati se nožem. Salvete su uvek tu, da mrvice ne završe u krilu ili ostaci hrane po odeći.

Tanjirić ili činijica za salatu je sa leve strane, velika činija za salatu uvek ima kašiku za sipanje, kao i sva druga jela koja se služe u jednoj posudi. Vrući ovali, šerpe i posude se stavljaju na podmetač, hleb se služi u korpici, a na stolu su uvek biber i so, kako bi svako mogao da začini jelo prema svom ukusu.

Ako jelo koje služimo ima kosti, neophodne su tacnice za odlaganje. Čaše se nalaze sa desne strane iznad tanjira i nikad se ne dodiruju masnim rukama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

slavasto
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • svetovuk klaranastich

    a shtapichi , gde idu shtapichi? ispred ???

  • Anonimni

    S desne strane tanjira kasika a s leve viljuska i noz.

    • S2

      Nož NIKADA ne ide na levu stranu, već desno, skroz do tanjira, oštricom okrenut ka tanjiru. Nož se i uzima desnom rukom, kao i kašika. Jedino viljuška ide levo.

  • Anonimni

    Prevideli ste da napisete „na savrseno ispeglanom stoljnjaku“ „obavezno ustirkanom“jer damast neustirkan ne deluje popeglano.

    • Marija

      Da to je jako bitna stvar na koju treba obratiti pažnju kada je slavska trpeza u pitanju i slava uopšte.