Nabavite je što pre: Ova biljka prečišćava vazduh i može da otera plesan iz kuće

Ponekad se rešavanje plesni može činiti kao borba s vetrenjačama, ali uz ovu biljku to više neće biti slučaj, piše Mirror.

Naime, ispostavilo se da ova uobičajena kućna biljka može ukloniti prašinu i toksine iz vazduha, a prema NASA-i može pomoći u zaštiti vašeg doma od plesni. Ta biljka nije samo izuzetno praktična, već je i lepa, a nije joj potrebno preterano održavanje – što je dobro za one koji ponekad muku muče da održe svoje biljke na životu.

Biljka spatifilum ili mirni ljiljan košta oko 1.500 dinara, što se na prvu čini preskupo, ali kada saznate sve o njenim prednostima, shvatićete da se radi o isplativoj investiciji. Ona uspeva i u kupatilima i spavaćim sobama i pomaže da se poboljša kvalitet vazduha uklanjanjem prašine i toksina iz vazduha.

Ime joj je dala NASA u jednoj u studiji koja je trebalo da otkrije koje biljke su najbolje u pročišćavanju vazduha. Dr. B. C. Volverton je vodio tu studiju 1989. godine i rezultati su pokazali da ova biljka i te kako može pomoći u pročišćavanju vazduha.

Postoji mnogo skrivenih toksina u vazduhu koji udišemo, kao što je trikloretilen koji se nalazi u sredstvima za skidanje boje i lakovima, formaldehid koji se nalazi u sintetičkim tkaninama, benzen koji je u plastici i duvanskom dimu, ksilen koji se nalazi u gumi i koži kao i amonijak u sredstvima za čišćenje i đubrivu.

Mirni ljiljan pomaže tako da uzima vlagu iz vazduha kroz svoje lišće, a ono što je bolje je to što mu nije potrebna direktna sunčeva svetlost da bi uspijevao, što znači da je koristan u borbi protiv plesni u vlažnim prostorijama.

Ako imate puno vlage u kupatilu, onda je ova biljka savršen izbor za vas jer će pomoći u filtriranju vazduha.

No pre nego što kupite jednu ovakvu biljku, važno je napomenuti da je izuzetno otrovna i za mačke i za pse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkavazduh
Komentari (0)
Dodaj komentar