Najidealnije boje za uređenje doma: raspoređene ovako daju energiju za rad, blagostanje…

Oduvek se veruje da određene boje imaju sposobnost da nam poprave raspoloženje, da podstaknu našu kreativnost, da nam pomognu da se opustimo ili da nam daju energiju za rad i stvaranje, donesu blagostanje…

Evo na koji način utiču boje, pa u skladu s tim izaberite onu koja će biti najpogodnija za određenu prostoriju u domu:

Zelena

Prema Feng Šui učenju, zelena boja simboliše promene, uspeh i fleksibilnost. Zelena boja opušta, stoga je dobro imati jedan zeleni zid ili kutak gde se možete opustiti nakon napornog dana. Takođe, istraživanja su pokazala da slike pejzaža pomažu obolelima da se brže oporave. U trenucima inspiracije pišite zelenom olovkom, jer ćete tako mnogo lakše misli prebaciti na papir, prenosi Srbijadanas.

Žuta

Žuta nas asocira na Sunce, na živost i toplinu. Podstiče razmišljanje i kreativnost. Po Feng Šui učenju, središnji deo prostorije je idealno mesto za neki detalj u žutoj boji. Međutim, preterano izlaganje žutoj boji može umoriti oči, tako da nije preporučljivo da je bude previše.

Narandžasta

Kao i žuta, takođe unosi toplinu i radost u svakodnevni život. Povezana je sa zdravljem i često se koristi prilikom lečenja bolesnika. Jarko narandžasta (u manjoj količini) može da pojačati pozitivnu energiju u domu.

Crvena

Crvena boja se povezuje sa vatrom, elementom koji donosi promene. Crvena je temperamentna boja, „poziva“ na akciju i ubrzava rad srca. Čak i sasvim mala količina ove boje deluje poput magneta i veoma je moćna. Dovoljan je samo jedan zid u sobi ili neki detalj u vidu jastučića ili tepiha. Crvena vrata, na primer, stvaraju osećaj dobrodošlice, ali isto tako označavaju uspeh i dobitak.

Plava

Po Feng Šui verovanju plava boja je vodeni element i predstavlja osnovu za novi (uspešni) početak. Ima moć da pojača samopouzdanje, olakša komunikaciju s drugima i pospeši rešavanje problema. Utiče na smanjenje apetita, stoga je dobro imati je u trpezariji ili kuhinji. Međutim, vodite računa da se previše ne izlažete ovoj boji, jer biste mogli izazvati kontra efekat.

Ljubičasta

Povezana je sa bogatstvom i veruje se da je njeno mesto u najudaljenijem levom ćošku u odnosu na ulazna vrata. Nije dobar izbor za dnevnu sobu, jer može stvoriti negativnu energiju i otežati komunikaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bojeuređenje doma
Komentari (0)
Dodaj komentar