Najmirisnije baštensko cveće: 10 biljaka koje šire najopojnije mirise (foto)

Mirisno cveće vaše trenutke opuštanja u vrtu ili na terasi učiniće još većim užitkom. Miris nas često privuče biljci i pre nego što je vidimo – i očara nas. Biljke kojima ćemo oplemeniti spoljašnji prostor stoga često biramo i po tom ključu, a u slatkim mirisima možemo uživati tokom cele tople sezone. Da iz mirisnog cveća u vrtu izvučemo maksimum treba ga posaditi blizu mesta za sjedenje, staza i ulaznih vrata.

Prilikom odabira mirisnog cveća za sadnju treba razmisliti i o tome kada provodite vreme u bašti. Neki cvetovi, na primer jasmin i nikotiana, uveče imaju intenzivniji miris, pa su posebno dobri za sadnju na terasi na kojoj odmarate naveče. Ako volite da doručkujte ili ispijate prvu jutarnju kafu na sunčanoj terasi ili u dvorištu, onda bi mirisne ruže koje se penju uz obližnji zid mogle da ispune vazduh svojom aromom, a dobra ideja je i aromatično bilje.

Kad razmišljate o mirisnom cveću za terasu ili vrt, razmislite o cvetnim žbunovima, penjačicama, lukovicama i jednogodišnjim biljkama čiji su cvetovi miomirisni (mnoge biljke cvetaju potpuno bez mirisa) kako bi spoljašnji prostor bio obavijen prekrasnim mirisima tokom cele sezone, piše Miss7.

Lažna narandža – Philadelphus

Poznat kao lažna narandža zbog svog raskošnog mirisa cvetova citrusa, ovaj visoki listopadni žbun proizvodi zakrivljene stabljike koje se guše u grozdovima čistih belih cvetova od kasnog proleća do početka leta. Cvetovi ovog brzorastućeg žbuna često su s četiri latice s kontrastnim žutim prašnicima, iako su dostupne i dvostruke sorte.

Philadelphus coronarius ‘Aureus’ kombinuje elegantne pojedinačne cvetove s privlačnim zlatno-zelenim lišćem, i vrhunski je izbor mirisnog cveća za sadnju. Philadelphus coronarius  ‘Aureus’ i sve druge lažne narandže snažno su „parfimisane“ kada se njihovi cvetovi pojave u kasno proleće.

Cvetovi: maj-jun

Biljka: na punom suncu ili polusenci, u vlažnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: odmah nakon cvetanja, sve cvetne stabljike obrežite na jednu trećinu njihove dužine kako bi sprečili da žbun postane dugonog.

Ruže Dejvid Ostin

Nijedan mirisni vrt nije potpun bez ruže. Neki od najmirisnijih cvetova za sadnju su poznate engleske ruže Dejvid Ostin, koje su uzgojene kako bi se kombinovale najbolje osobine modernih sorti ruža – uključujući raspon boja i ponavljano cvetanje – s prekrasnim mirisima starih sorti. Ali pripazite, postoje i brojne vrste ruža koje ne mirišu tako da nije svejedno koju ćete ružu posaditi.

Postoji mnogo ideja za ružičnjak koje možete ugraditi u svoje dvorište. Sve ruže Dejvida Ostina su mirisne, ali postoji pet različitih profila mirisa: smirna, čaj, voćni, mošus i stara ruža. Jedna od vrhunskih sorti mirisa je ‘The Generous Gardener’, ruža čiji je miris kombinacija mošusa, stare ruže i smirne.

Ruže Dejvida Ostina mogu se uzgajati u širokom rasponu klimatskih zona. Nekoliko vrhunskih saveta za uspešan rast u ova dva ekstrema prema stručnjacima su sledeći: u vrućim zonama sadite ruže tamo gde dobijaju jutarnje sunce i zaštitu od poslepodnevnog sunca. Kako bi produžili njihovu zimsku otpornost, odaberite ružu s korenom – ružu uzgojenu iz reznice, i uvek sadite duboko tako da je krošnja 5 centimetara ispod površine tla.

Cvetovi: maj-novembar u zavisnosti od sorti

Biljka: na punom suncu za najbolje cvetanje, ali najmanje 4-6 sati direktnog sunca dnevno, u plodnom, humusnom, ali dobro dreniranom tlu.

Orezivanje: Neke sorte treba orezati zimi, a druge odmah nakon cvetanja.

Ukrasni grašak – Lathyrus odoratus

Penjući se po zidovima, ogradama, preko lučnih prolaza, lažni grašak omiljen je cvet među baštenskim biljkama u kućicama, simbol je leta i klasično rezano cveće ako planirate da imate biljku čije ćete cvetove stavljati i u vazu.

Lako je naučiti kako se ova biljka uzgaja, a postoji ogroman broj dostupnih sorti ove popularne jednogodišnje penjačice, u bezbroj boja. Većina je jako mirisna, ali možda najmirisniji cvetovi od svih pripadaju ‘Matucani’, istorijskoj sorti koja se može pohvaliti dvobojnim cvetovima u raskošnim nijansama bogate ljubičaste i baršunasto kestenjaste boje. Tajna obilnog cvetanja je da berete svoj ukrasni grašak, kako bi raskošni grozdovi zamirisali celu kuću.

Cvetovi: jun-avgust

Biljka: na suncu u vlažnom, plodnom, humusnom tlu ili u posudama.

Orezivanje: neprestano berite cvetove kako bi podstakli stvaranje više cvetanja i uklonite sve semenke koje se razviju.

Ukrasni duvan – Nicotiana

Cveće koje uveče ispušta miris savršeno je za sadnju oko terasa ili kao ideja za dvorišne vrtove ako volite da se opustite u vrtu nakon povratka s posla.

Nicotiana, ili cvetovi duvana, sjajne su biljke noćnog mirisa. Cveta od ranog leta pa sve do prvih mrazeva, ova popularna biljka savršena je za popunjavanje praznina u bordurama. Obično se uzgaja  kao poluotporna jednogodišnja biljka i ne zahteva posebnu negu. Iako lepo izgledaju celog dana, cvetovi duvana zaista dolaze na svoje uveče, kada ispuštaju opojan miris kako bi privukli noćne oprašivače.

Nicotiana alata je izvrstan izbor jer njena relativno mala veličina znači da se može posaditi u skoro svuda. Sorte Nicotiana alata dolaze u nizu boja, od čiste bele do žarko ružičaste i živo zelene limete.

Cvetovi: jun-oktobar

Biljka: na suncu ili u polusenci, u plodnom, vlažnom, ali dobro dreniranom tlu.

Obrezivanje: odumrli izbledeli cvetovi za produženje cvatnje.

Jorgovan – Syringa vulgaris

Jorgovan je mnogima glavni izbor kod mirisnog cveća. Kultni grm zbog svog mirisa i vrlo ga je lako uzgajati. Poreklom sa stenovitih brežuljaka Balkana, srednje Evrope, ovaj listopadni žbun je vrlo otporan i zapravo zahteva hladnu zimu da bi procvetao.

Srcoliki listovi izbijaju u proleće, a zatim gusti oblaci sitnih, ali snažno mirisnih cvetova u nijansama lila, ljubičaste ili bele, u zavisnosti od sorte. Jorgovani su takođe izvrsno rezno cveće.

Cvetovi: april-maj

Biljka: na punom suncu, u vlažnom, ali slobodno drenirajućem kiselom tlu.

Orezivanje: naučite kako se orezuje jorgovan kako bi biljka najbolje uspevala. To uključuje orezivanje suvih cvetova nakon cvatnje. Uklonite i sve mrtve, oštećene ili obolele grane i uredite oblik prema potrebi.

Kineska glicinija – Wisteria sinensis

Malo je vrtnih biljaka spektakularnijih od cvetnice glicinije. U proleće, ova trajno popularna penjačica postaje okićena dugim grozdovima cvetova, koji se pojavljuju pre lišća stvarajući zadivljujući prizor. Atraktivno lišće prelepe je sveže bronzane boje pre nego što sazre u zeleno.

Trba naučiti kako se uzgaja glicinije jer mogu poprimiti veličanstvene strukture, razvijajući s godinama prekrasna upletena drvenasta debla. Ne samo to, već imaju i prekrasno mirisno cveće. Da bi u potpunosti uživali u njihovom mirisu, posadite gliciniju uz zid blizu vrata ili preko senice iznad prostora za sedenje.

Cvetovi: april-maj

Biljka: na punom suncu u plodnom, slobodno drenirajućem tlu, uz zid okrenut prema jugu ili zapadu, uz ogradu ili senicu.

Orezivanje: Važno je znati orezati glicinije kako bi ih držali pod kontrolom. Orezujte prema pravilu 2/7: bočne grane na dva pupoljka u februaru i na sedam pupoljaka u julu.

Zumbul – Hyacinthus orientalis

Ovo je mirisni cvet koji možete uzgajati i u kući. Svako ima mesta za zumbule, bilo u bašti, u prozorskim saksijama ili čak u posudi u zatvorenom prostoru. Njihove velike cvetnice intenzivnog mirisa dolaze u svim nijansama plave, ružičaste, ljubičaste i bele.

Iako zumbuli prirodno cvetaju u martu i aprilu, možete kupiti i ‘pripremljene’ lukovice koje su prethodno termički obrađene kako bi cvetale. Idealne su za uzgoj u zatvorenom prostoru, a kada se posade u ukrasnu saksiju, lukovice koje klijaju predstavljaju lep božićni poklon.

Cvetovi: mart-april

Biljka: na punom suncu i slobodno drenirajućem tlu u jesen ili posadite pripremljene lukovice u saksije u septembru za božićnu cvatnju.

Orezivanje: uklonite izbledele cvetne glavice u podnožju, ali ostavite da lišće ostane nekoliko nedelja kako bi se energija vratila u lukovice za hranjenje cvetova sledeće godine. Nakon što počne da odumire, lišće se može ukloniti. Lukovice u saksiji se zatim stave na hladno i tamno mesto da miruju do sledeće sezone.

Mirisnica – Osmanthus heterophyllus

Jesen može biti izazovnija sezona za pronalaženje mirisnog cveća koje ćeš posaditi. Međutim, jedna biljka koju morate imati u jesen je mirisnica ili Osmanthus heterophyllus.

Osmanthus fragrans i Osmanthus heterophyllus možda nemaju upadljive cvetove, ali njihovi prekrasni citrusi, koštičavo voće i cvetna aroma više nego kompenziraju. Oni su takođe prekrasni zimzeleni žbunovi. Divno miriše u jesen kad procveta.

Cvetovi: septembar-novembar

Biljka: na suncu ili u poluseni, u plodnom, vlažnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: malo ili nimalo potrebno; ako želite, odrežite duge grančice na par čvorova kako bi stvorili kompaktnu, grmoliku formu.

Sarkokoka – Sarcococca confusa

Dolazeći na svoje u vreme kada ništa drugo nije u cvatu, Sarkoka je neophodna za svaki vrt ili terasu. Vrlo svestran, mali zimzelen žbun idealan je za senku i sadnju u saksijama, a može stvoriti i neformalnu ogradu za zaštitu od pogleda. 

Sjajni, tamnozeleni listovi u obliku koplja lepo kompenziraju nežne viseće grozdove sitnih belih mirisnih cvetova. Iako mali, cvetovi su prepuni gotovo nepojmljivo snažnog slatkastog mirisa. Nakon cvatnje slede sjajne crne bobice. Kompaktan i relativno sporo rastući zimzeleni grm, Sarcococca confusa savršen je za male vrtove.

Cvetovi: decembar-mart

Biljka: u senci ili polusenci, u humusnom, vlažnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: nije potrebno, ali se biljka može lagano podrezati nakon cvetanja kako bi zadržala željeni oblik.

Daphne bholua

Tokom najmračnijih meseci zime, božanski miris Daphne bholua ‘Jaqueline Postil’ prodire kroz vazduh, podižući raspoloženje čak i u najhladnijim, najtmurnijim danima i privlačeći sve da ga pomirišu.

Među najboljim zimskim cvetovima, voštani cvetovi s četiri latice u najbleđoj ružičastoj boji nalaze se u uskim grozdovima, svaki s naborom vitkih poluzimzelenih listova. Masu intenzivno mirisnih cvetova prate okrugle ljubičaste bobice. Ova biljka čini prekrasan primerak žbunja i najbolje ju je posaditi u blizini staze ili vrata gde se može u potpunosti uživati ​​u njenom mirisu.

Cvetovi: januar-februar

Biljka: na suncu ili u polusenci, u plodnom, humusnom, ali slobodno drenirajućem tlu.

Orezivanje: nije potrebno – osim da se uklone mrtve ili oštećene grane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštabiljkecvećevrt
Komentari (0)
Dodaj komentar