Napravite savršen roštilj za Prvi maj: Mesar otkriva tajnu kako da odaberete najbolje ćevape

Bliže se prvomajski praznici, a ono što je skoro neizostavno je roštiljanje

Roštilj tokom proslave Prvog maja je nezaobilazna „ceremonija“, odnosno upravo ona okuplja porodicu i prijatelje. Na meniju se uvek nađu i ćevapi, pa je važno da znate kako da odaberete one najbolje.

Donosimo vam informacije iz prve ruke – mesar nam je otkrio tajnu najsvežijih i najukusnijih ćevapa koje možete da kupite.

Da bi prvomajski uranak uspeo, bitno je da odaberete kvalitetno i sveže meso za roštilj, a to nikako ne možete da uradite bez saveta stručnog lica.

Pitali smo mesara šta zaista treba da znamo o mesu koje nameravamo da „bacimo“ na roštilj.

– Ukoliko birate ćevape, najbolje je da se uzme meso od junećeg gornjeg čereka koje je samleveno u posebnom procesu – kaže mesar Mirko Sekulić i dodaje da se ono melje u dva navrata, prvo kroz mašinu za krupno mlevenje, a kasnije kroz onu za sitno.

– Ćevapi se oblikuju 48 sati pre spremanja na roštilju, kako bi se sjedinili u željenoj formi – jasan je ljubazni mesar.

On objašnjava da meso mora da odgovara organoleptičkim svojstvima (boja, konzistencija, miris, ukus i sl) što se kontroliše vidom, njuhom i dodirom.

Osnovni pojam svežine je boja mesa, pa se za zdravo smatra ono koje ima ton od ružičaste do jarko crvene nijanse, zavisno od vrste mesa.

Za pravljenje dobrog roštilja i odabriranje dobrih komada mesa, trebaće vam malo iskustva koje stičete vremenom. Dobar komad mesa može da bude masniji, odnosno trebalo bi izbegavati samo krto meso.

U današnje vreme velikog uvoza mesa, prvobitni pravi izbor bi trebalo da bude lokalni mesar kog već poznajete, a ako i ne volite meso, poradite na tome da „imate“ svog mesara baš zbog ovakvih praznika. Kada ste ovaj zadatak obavili, onda bi bilo dobro da ispratite savete za kupovinu kvalitetnih ćevapa.

Oni ćevapi koji će sigurno biti ukusni moraju da imaju sledeća svojstva:

– boja mora da bude ravnomerna duž svih komada,

– meso ni slučajno ne sme da otpušta vodu ili masnoću (da se cedi),

– miris treba da bude blag i prijatan.

Posle odabira mesa, važno je i kako ga čuvate i kako ga pripremate, jer i tokom tih procesa možete mnogo da pogrešite i da naudite vašem zdravlju.

Naime, meso za ćevape je potrebno čuvati u frižideru, ali pre pripreme ga treba izvaditi bar dva sata ranije. Ukoliko vam tokom roštiljanja meso zagori, obavezno bacite taj komad jer je toksičan, piše Telegraf.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čevapidommesoprvi majroštiljsavettrik
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Prvi maj je u veliku sredu. Kad je strogi post.

  • Anonimni

    Kakav roštilj prvog maja, pa pravoslavci poste !

  • Crni

    Laze i taj mesar ,neka on cevape napravi 48 sati pre spremanja pa neka imaju istu boju,cevap kad lezi na cevapu ili foliji mora imati malo drugaciju boju od gornje povrsine