Ne bacajte pare na hemiju: Rešite se insekata – na prirodan način, sastojke imate u kuhinji

Insekti umeju da budu prilično uporni i dosadni.

I prilično ih je neprijatno videti.

Pogotovo ako boravite u stanu.

Međutim, stručnjaci smatraju da nema potrebe za trovanjem, odnosno korišćenjem hemikalija u borbi protiv njih, bez obzira na to da li vas muče buba švabe, mravi, pauci, komarci, ili neki drugi insekti, jer pored sredstava koje možete da kupite u raznim prodavnicama, možete da kupite i namirnice koje bi mogle da pomognu u ovoj borbi.

Iako se za borbu sa insektima, pogotovo ako prenose bolesti, opredeljujemo za što brže i što delotvornije načine, sredstva koja najviše pomažu najčešće sadrže i opasne pesticide, a izloženost njima može da prouzrokuje razne zdravstvene smetnje: kao što su glavobolja, vrtoglavica, nervoza, probavne smetnje, iritacija kože, umor… Uz to, prema nekim studijama izlaganje pesticidima u detinjstvu može da poveća i rizik za određene vrste raka, pa je pre upotrebe hemikalija dobro isprobati alternative koje nam nudi priroda.

Ovo su neka od najboljih rešenja:

Cimet
Ako ste ikada u kući imali mrave verojatno ste shvatili da su jako otporni, ali cimet bi mogao da ih otera. Pospite ga po mestima po kojima prolaze, obično gde se zavuku komadići hrane poput mrvica hleba.

Esencijalna ulja
U ormare i fioke, na kuhinjske radne površine i duž podnih daski isprskajte ulje lavande, ili peperminta, jer oba ulja teraju mnoge vrste insekata.

Sirće
Belo sirće je jedno od popularnijih sredstava za borbu protiv paukova. Razredite ga sa vodom u srazmeri pola/pola i poprskajte duž podnih letvica u koje pauci najradije ulaze.

Borna kiselina i šećer u prahu
Protiv otpornih insekata možete da napravite zamku sa bornom kiselinom i šećerom u prahu: dok ih šećer privlači, borna kiselina bubašvabe ubija, ali nije otrovna za ljude ni za kućne ljubimce. Ipak, može da nadraži oči i kožu, pa pripremljenu smesu ne treba stavljati na kuhinjske elemente i na površine koje diramo prstima, ili po kojima naši ljubimci rado njuškaju – zamku postavite iza frižidera, šporeta, mašine za pranje sudova, ispod sudopera, duž mesta gde su ormarići naslonjeni na zid i u špajz.

Krastavci
Jednostavno ih isecite na kolutove i stavite ih na mesta gde mravi ulaze u kuhinju: oni naime instinktivno beže od mirisa krastavaca, posebno gorkih vrsta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

insekti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Rafa

    Priroda, planeta dar od Boga. On već sve odredio samo čovek pametan hoće da ga nadvisi. Najverovatnije ima nešto radi čega su tu, to treba ukloniti ako i onda nestane probajte ovim prirodnim preparatima ako ništa ne pomaže u kući onda deterdžent za rublje…