Ne dajte se prevariti: Evo kako da prepoznate jesu li namirnice sveže, više nećete biti u dilemi (video)

Jaja

Ako je jaje sveže, onda se njegov sadržaj ne trese, ali kada je u pitanju starije, ili pokvareno jaje, osetićete kako se žumance pomera kada protresete jaje. Poznat je i test sa vodom – što je jaje manje sveže, to više izlazi na površinu.

Stavite ga u posudu napunjenu vodom i gledajte šta se dešava. Veoma sveže jaje će potonuti horizontalno na dno posude, nedelju dana staro jaje će stajati vertikalno u vodi, dok će staro jaje, koje ne treba da se jede, plutati na površini.

Riba

Sveža riba je sjajna, škrge su crvene i oseća se miris mora. Što je njena koža bleđa i manje sjajna – to je starija i sumnjivijeg kvaliteta. Kada birate ribu, pogledajte njene oči, jer su sveže oči izbuljene, providne i sjajne, a zenica crna.

Ako oči imaju mlečnu boju i zamućenu rožnjaču, onda je nikako ne kupujte jer definitivno nije sveža, a možda i pokvarena. Škrge moraju biti jarko crvene, nikako žućkaste. Potpuno sveža morska riba miriše na more, malo starija može da izgubi taj miris, ali razlog za zabrinutost treba da se pojavi kada zamiriše nekako kiselo.

Pogledajte video o tome kako odabrati svežu ribu:

Meso

Sveže meso prepoznaćete po crveno-ljubičastoj ili crvenoj boji, u zavisnosti od životinje ili dela njenog tela. Ali, ako je meso braon ili sivkasto, možda samo u nekim delovima ili celom, to pokazuje da je skuplje nego što bi trebalo da bude u prodavnici. Međutim, smeđa i sivkasta boja ne znači nužno da meso nije bezbedno za jelo, već da više nije potpuno sveže.

Zelenkasta boja je znak da je pokvarena i opasna za jelo, kao i sluzavost i neprijatan miris. Takođe, u prodavnici ne kupujte meso koje je na toplom mestu – ako vam nije hladno ispod ruke, ostavite ga i potražite nešto drugo.

Salama i kobasice

Ako je površina kobasice ili salame lepljiva umesto glatka i sjajna, bolje je da je ne kupujete i ne jedete. Takođe, promena boje na ivicama (tamnija, sivkasta ili zelenkasta) pokazuje da se radi o proizvodu koji ne treba jesti.

Mlečni proizvodi

Ako je poklopac, na primer, na čaši jogurta naduvan, onda nešto nije u redu sa njim i nemojte ga kupovati. Tako je i sa, recimo, mlekom čiji tetrapak izgleda naduven, kao da ga je neko napunio vazduhom. Sve ovo pokazuje da je sadržaj pakovanja počeo da se kvari. Uglavnom, ako pakovanje nekog prehrambenog artikla ne izgleda kako bi trebalo – ne kupujte ga, već uzmite drugo.

Voće i povrće

Tu nema mnogo dileme jer se sigurno vidi da li je voće ili povrće lepo i sveže ili se osušilo, pa čak i počelo da truli na pojedinim mestima. Takođe, budite sumnjičavi ako vam nije čvrsto pod rukom, što bi trebalo da bude, ali je mekano ili čak gnjecavo.

Na primer, dobro uskladišten krompir ima čvrstu i glatku kožicu, a neadekvatno uskladišteni ili stari krompir smežuranu, a ponekad se može videti da je počeo da klija. Ili, ako je krastavac čvrst, ali su krajevi mekani – nemojte ga kupovati jer nije svež.

Za ubrane voćke, kao što je grožđe, proverite mesto gde su posečene. Ako izgleda sveže i zeleno, dobro je i nedavno je ubrano, a ako je suvo, crno i izgleda staro, znači da je davno ubrano. To je najlakše proveriti sa voćkama koje još imaju stabljiku i listove, poput jabuke i pomorandže. Tada se po listovima jasno vidi da li su sveže ubrani ili su se listovi osušili. Ako su listovi suvi, to ne znači da se plod ne može jesti, već samo da nije potpuno svež.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domhrananamirnicesvezina
Komentari (0)
Dodaj komentar