Nema više mukotrpnog ribanja: Isprobajte trikove za blistavo čiste podove

Parket, brodski pod, pločice, laminat, mermer – podovi na sebi nose sav teret doma i svakodnevno su izloženi prljanju i habanju. Da bi duže trajali, posvetite im pažnju, redovno ih čistite i održavajte.

Drvene podove lako ćete očistiti rastvorom od pola šolje belog sirćeta i četiri litre tople vode. Krpu natopite tečnošću i dobro iscedite, a zatim brišite deo po deo poda, odmaha prelazeći preko obrisanog dela suvom krpom, kako se na drvetu ne bi pojavile fleke.

Ako na drvenu površinu slučajno prospete tečnost mesto odmah prebrišite vlažnom krpom i osušite – drveni podovi i voda nikako ne idu zajedno.

Ukoliko vam na pod kapne vosak sa sveće, mesto prekrijte debelim papirom i prepeglajte mlakom peglom. Sve mrlje sa brodskog poda koje se ne mogu skinuti brisanjem vlažnom krpom najlakše ćete ukloniti uz pomoć finog brusnog papira. Tretirano mesto zatim premažite voskom i ispolirajte.

Žvakaću gumu sa parketa najlakše ćete ukloniti ako na nju stavite kockicu leda umotanu u plastičnu kesu. Kad se guma stvrdne, lako ćete je odvojiti od poda. Ostatke ćete ukloniti uz pomoć sredstva za čišćenje podova. Crne tragove od obuće možete ukloniti vlažnom magičnom krpom, a možete pokušati i krpicom umočenom u benzin. Mrlje od alkohola uklonićete ako ih dobro istrljate voskom za održavanje podova.

Ako vam je pod prekriven lakiranim parketom, morate biti oprezni pri upotrebi hemijskih i abrazivnih sredstava, pošto ona uništavaju lak. Ukoliko lakirani parket posle čišćenja glancate kako bi dobio visok sjaj, na donje ivice podnih prostirki i tepiha zalepite gumene trake, da ne bi došlo do klizanja.

Podovi su posebno osetljivi na pesak i šljunak. Zbog toga ih treba redovno brisati, a pred vratima držati otirač. Pod u predsoblju i prostorijama iz kojih se izlazi u vrt čistite metlom, vlažnom krpom i usisivačem – ako treba, i nekoliko puta dnevno. Da ne biste izgrebali parket, nikada ne vucite nameštaj po njemu, a na dno nogu stolica i stola zalepite parče deblje tkanine.

Laminat, koji je u poslednje vreme veoma popularan, održava se veoma lako. Dovoljno je da ga prebrišete vlažnom, a zatim suvom krpom.

Keramičke pločice možete brisati isto kao i drvene podove – rastvorom vode i sirćeta, a visok sjaj postići ćete i ako ih obrišete vodom u koju ste dodali alkohol.

Mermerni podovi su skupi i osetljivi na hemikalije i njihovo održavanje najbolje je prepustiti profesionalcima. Za svakodnevno brisanje dovoljna vam je vlažna krpa, dok se veoma zaprljani delovi moraju očistiti sapunicom, a zatim isprati sa dosta vode i osušiti. Mermerni podovi povremeno se mogu istrljati i petrolejom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjeparketpločicepodovi
Komentari (0)
Dodaj komentar