Ni pod razno ne stavljajte ovu HRANU u mikrotalasnu rernu, evo zašto!

Verovatno ste već uz pomoć mikrotalasne rerne spremali neke od ovih namirnica, ali niste znali da to nije baš najbolja ideja.

1. Tvrdo kuvana jaja

Ne pokušavajte da kuvate jaja u mikrotalasnoj jer biste mogli imati pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, naglo povećanje temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema gde da pobegne, pa jaje može da „eksplodira“. Imajte na umu da se to obično dešava tek nakon što tvrdo kuvano jaje izvadite iz rerne, a niko ne želi ostatke vrućeg jajeta na rukama, licu i kuhinji.

2. Zamrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrotalasnoj pećnici može biti brzo, ali pokušajte da izbegnete ovaj proces. U zavisnosti od toga kakav komad mesa imate, tanji delovi mogu početi da se kuvaju, dok deblji delovi mogu i dalje ostati zamrznuti. Ako imate mikrotalasnu pećnicu koja ne rotira hranu, to dovodi do neravnomerne raspodele toplote, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje toplota treba da uništi, zapravo samo rastu i razmnožavaju se. Zato je najbezbednije ostaviti meso da se odmrzava u frižideru.

3. Mesni proizvodi

Sadrže konzervanse koji im produžavaju rok trajanja, a ti konzervansi postaju još nezdraviji za organizam kada se zagreju u mikrotalasnoj pećnici.

Foto: manfredrichter/pixabay.com

4. Piletina

Salmonela se često nalazi u mesu, a posebno u piletini. Zbog toga je važno da ga temeljno kuvate kako biste ubili sve bakterije. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomerno da skuva svaki deo piletine, koja ima veću gustinu proteina, pa postoji mogućnost da bakterije prežive pripremu u mikrotalasnoj, piše portal Zadovoljna.hr.

5. Pirinač

Nekuvani pirinač sadrži male bakterije koje mogu da prežive kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutku kada izvadite pirinač koji je kuvan u mikrotalasnoj pećnici i ostavite ga na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu izazvati stomačne probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranakuvanjemikrotalasnazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar