Nikada i nipošto ne mešajte ove sastojke kada čistite dom: Možete se otrovati!

Kada se upuštate u prolećno čišćenje doma, ključno je znati koje sastojke ne bi trebalo mešati.

Jedna „toksična kombinacija“ uključuje izbeljivač i amonijak, često prisutne u sredstvima za čišćenje prozora i podova. Izbeljivač se često koristi kao dezinfekciono sredstvo i izbeljivač, s jakim karakterističnim mirisom.

Mešanje ovih hemikalija stvara pare hloramina, što može dovesti do problema s disanjem i iritacije grla. Intenzivno izlaganje može rezultirati ozbiljnim respiratornim problemima.

Još jedna kombinacija koju nikada ne treba mešati je izbeljivač i belo sirće, često korišćeni za uklanjanje prljavštine i dezinfekciju istovremeno. Međutim, ova kombinacija oslobađa hlor i hloraminske gasove. Ovo može biti izuzetno opasno za vaše oči, pluća i kožu, te može oštetiti vaš dom.

Izbeljivač pomešan s alkoholom,  izopropil ili etanol, stvara isparljivu, otrovnu smešu. Alkohol se koristi za dezinfekciju površina, a izbeljivač za dezinfekciju. Ova mešavina sastojaka proizvodi hloroform, što može izazvati simptome od vrtoglavice do gubitka svesti, posebno u visokim koncentracijama.

Hemikalije za dom koje se nikad ne smeju mešati su vodonik peroksid, često korišćen kao izbeljivač ili antiseptik, i sirće. Vodonik peroksid poznat je po svojim svojstvima čišćenja i izbeljivanja, ali kada se kombinuje, stvara peroksirćetnu kiselinu, koja je korozivna i može iritirati ili zapaliti kožu, oči i respiratorni sistem.

Kada je reč o čišćenju i odčepljivanju odvoda, nikada ne bi trebalo mešati različita sredstva za čišćenje kako biste brže uklonili začepljenje. Mešanje različitih marki ili tipova može dovesti do opasnih reakcija, oslobađanja otrovnih, štetnih gasova ili izazvati eksplozije.

Isto važi i za sredstva za čišćenje toaletnih šolja i izbeljivače, pa pazite da se držite samo jedne opcije.

Da biste vežbali sigurno čišćenje, uvek pogledajte nalepnice proizvoda za bezbednosna uputstva i potencijalne opasnosti. Držite prostore dobro provetrenim kada koristite jake hemikalije kako biste izbegli udisanje opasnih isparenja. Za sigurnije čišćenje doma, razmotrite upotrebu prirodnih supstanci poput sode bikarbone ili sirćeta, ali ih nemojte mešati zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjedomhemikalijemesanjesavetsredstvatrikzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar