Nikada ne bi trebalo da perete peškire i posteljinu zajedno: Razlog će vam zgaditi život

U želju da uskladimo sve dnevne obaveze i manjak vremena koje obično imamo, često imamo tendenciju da u mašinu za pranje veša ubacimo previše rublja kako bismo što više komada oprali odjednom. Dok većinu odeće i donjeg rublja peremo odvojeno, mnogi od nas u bubanj ubace zajedno peškire i posteljinu. Iako čista i mirisna posteljina pruža zadovoljstvo tokom spavanja, postavlja se pitanje – da li je to dobra odluka kad je perete zajedno s peškirima?

Stručnjaci ističu da bi ova navika trebala da se izbegava. Gusta i teška struktura peškira može znatno oštetiti posteljinu, naročito čaršave. Nije retkost ni da peškiri ostave dlačice na posteljini. Uz to, razlika u težini zahteva različite cikluse pranja i sušenja.

Problem je s peškirima

Profesionalci za čišćenje upozoravaju da se posteljina i lagani materijali efikasnije suše od peškira. Drugim rečima, posteljina može završiti suva i očuvana, dok vlažni peškiri mogu privući plesan ako se ne osuše pravilno. Takođe, važno je napomenuti da bi prljavu posteljinu trebalo što pre ubaciti u mašinu za pranje rublja kako ne bi skupljala dodatne bakterije, umesto da je ostavljate u korpi za veš s ostalom prljavom odećom.

Interesantno je da peškiri vremenom mogu postati grublji. To je delimično posledica upotrebe omekšivača, koji sadrži određene hemikalije koje, nakon nekoliko pranja, stvaraju tvrdi sloj sličan vosku na površini peškira. Za one koji žele da održe mekoću peškira, stručnjaci preporučuju dodavanje pola čaše alkoholnog sirćeta u odeljak za omekšivač u mašini za pranje veša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

peškiriposteljinapranjeveš
Komentari (0)
Dodaj komentar