Odličan trik kako sprečiti klijanje krompira i još nekoliko super saveta za čuvanje hrane

Jedna trula jabuka u korpi sa drugima pokvariće i druge, zbog gasa etilena koji emituje, ali ako trulu jabuku prebacite u kutiju sa krompirom, ona će joj produžiti život, jer sprečava da krompir nikne. Ovo je samo jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, kako bi se hrana duže sačuvala i zadržo njen kvalitet.

Evo još nekih:

Male kolače ili fini keks koje ste pekli u većim količinama za praznike čuvajte u plastičnoj posudi i držite u frižideru sa komadom hleba koji će upijati vlagu kada kolačići počnu da je gube. Na taj način će duže ostati hrskavi i jestivi.

Povrće poput zelene salate, krastavca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom pre nego što ga odložite u frižider, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj kesi iz koje ste prethodno istisnuli vazduh. Uvenulu salatu možete spasiti tako što ćete je uroniti u ledeno kupatilo. Napunite veliku posudu hladnom vodom i ponovo će izgledati sveže.

Papirne kese su pogodnije za paradajz i pečurke. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prenesite ih na papir, jer na taj način neće ispuštati supstance koje podstiču kvarenje.

Celer ili brokoli duže će ostati sveži ako se umotaju u providnu foliju. Mogu da ostanu u frižideru do dve nedelje.

Luk će duže ostati svež ako ga okačite u za to predviđenu mrežu, a mladi luk možete oprati, osušiti i iseckati. Stavite ga u plastičnu bocu i stavite u zamrzivač.

Umesto originalnog pakovanja ili plastike, sir umotajte u papir za pečenje, a posečenu stranu namažite puterom – trajaće mnogo duže. Mekše sireve čuvajte u aluminijumskoj foliji, a mnogi kuvari ih čuvaju u zatvorenim posudama sa kockom šećera protiv buđi.

Uopšteno govoreći, da biste sprečili rasipanje hrane, hranu koju treba brže potrošiti čuvajte na prednjem delu police ili u visini očiju u frižideru.

Zamrznite sveže začine

Sveže bilje možete čuvati u ledu. Isecite ga i stavite u pleh za led. Prelijte maslinovim uljem i zamrznite, pa koristite za kuvanje sosova, supa i variva.

Čuvajte limun duže

Ako vam treba samo nekoliko kapi limuna, probušite rupu čačkalicom i kroz nju iscedite sok, a zatim limun čuvajte u frižideru.

Bobičasto voće

Sveže jagode, maline i borovnice potopite u ledeno hladno sirćetno kupatilo – sirće razblažite u vodi u odnosu 1:10, potopite voće, ocedite i dobro osušite. Nakon toga možete danima čuvate bobice u papirnoj kesi jer je sirće prirodni ubica buđi i dezinfekciono sredstvo.

Držite paradajz van frižidera

Čuvajte paradajz tako da leže na strani gde stabljika raste, na ravnoj površini. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ih frižider isušuje. Ako nemate dovoljno prostora, pokrijte vrhove paradajza lepljivom trakom da ne bi došli u kontakt sa vazduhom, a zatim ih složite jedan na drugi.

Umotajte vrh banane folijom

Umotajte stabljiku banane u foliju kako biste sprečili oslobađanje etilena i trajaće duže. Ako počnu da se kvare, isecite ih i zamrznite kako biste napravili smutije. Kruške držite na sobnoj temperaturi dok ne sazre i čuvajte ih u papirnoj kesi u frižideru.

Brašno se takođe može staviti u zamrzivač

Brašno koje planirate da duže čuvate umotajte u kesu i stavite u zamrzivač na nekoliko sati kako bi hladnoća neutralisala štetočine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanjeklijanjekrompir
Komentari (0)
Dodaj komentar