Omiljeno voće možete da gajite i na svojoj terasi: Važno je samo…

Jagode su jedan od glavnih razloga zašto se ljudi raduju kraju proleća i početku leta.

Ova sočna, srcolika, crvena voća, bilo da je se jede u svežem stanju ili kao sastojak kolača, omiljeni je plod mnogima i svi u njenom ukusu rado uživaju.

Uzgajanje jagode nije uopšte teško, pa čak i ako nemate dvorište ili baštu, možete da je uzgajate, jer ona sasvim dobro uspeva i u obilnoj saksiji.

Zato, ako želite sveže jagode, za koje znate da nisu prskane pesticidima, samo malo zavrnite rukave. Verujte, isplatiće vam se, čim pomirišete njen sočni plod.

Posuda
Jagode ne pružaju korenje u dubinu, pa je skoro svaka posuda pogodna za njihovu sadnje. Pored saksija, možete da iskoristite i stare konzerve, šerpice i drugo posuđa.

One uspevaju čak i u visećim saksijama, što takođe deluje i veoma dekorativno.

Kada se sade?
Ukoliko ih držite na otvorenom, kraj proleća je idealno vreme, ali ako planirate da ih držite u kući, možete da ih posadite bilo kad.

Kako se sade?
Pre nego što posadite jagode, u zemlju dodajte đubrivo, u opsegu od 5,3 – 6,5. Na svakih mesec dana treba da dodajete đubrivo, a u periodu cvetanja i triput mesečno.

Idealno đubrivo jeono bogato kalijumom. Za uzgajanje jagoda, od velike je važnosti da zemlja bude dobro drenirana.

Ukoliko koristite seme jagode, obavezno koristite kvalitetnu mešavinu koja sadrži kompost, zalijte je, pa pustite da se dobro ocedi pre same sadnje.

Korenje presecite vertikalno do desetak centimetara i ostavite da odstoji oko sat vremena u vodi, pa ga tek ankon toga zasadite. Krunica ne sme da bude prekrivena zemljom, već u njenom nivou.

Ukoliko postoje bilo kakve fleke na sadnici, moguće je da je biljka bolesna i da neće uspeti. U jednu saksiju posadite najviše 3 biljke, sem ako je u pitanju žardinjera namenjena većem broju biljaka.

Kako se zalivaju?
Prekomerno zalivanje dovodi do truljenja korena, pa treba biti oprezan sa količinom vode. Kada zalivate jagode, dovoljno je da zemlja bude vlažna, pa izbegavajte natapanje biljke.

Gde se drži saksija?
Kada se posadi, jagoda ne sme da stoji na mestu koje je konstantno izloženo sunčevoj svetlosti. Kako biljka napreduje, potrebna joj je veća količina svetla, a idealno je da na osunčanom mestu boravi 6 do 10 sati.

Imajte na umu da će plodovi biti ukusniji ako je jagoda duže stajala na suncu. Ukoliko su noći hladne, obavezno unesite saksiju unutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jagode
Komentari (0)
Dodaj komentar