Oprez: Ove stvari mogu da privuku zmije u vaš podrum

Podrumi su čest izvor problema u domaćinstvima, od cevi koje cure do uporne plesni i raznih štetočina. Postoji još jedan problem koji vas može zateći u podrumu, naročito tokom letnjih meseci, a to je poseta zmije.

“Podrumi mogu biti sigurna utočišta za zmije. Tamni, hladan i tihi prostor slični su podzemnim jazbinama kakve zmije vole u divljini”, kaže stručnjak za zmije A.H. Dejvid.  “Još je veća verovatnoća za to ako se podrum retko koristi”

Pripazite na sledeće stvari na koje stručnjaci za kontrolu štetočina upozoravaju da bi mogle privući zmije u vaš dom, prenosi Best Life.

Gomila drveta

Iako držanje drva za ogrev u podrumu može pomoći da oslobodite prostor u dnevnoj sobi, to takođe može učiniti taj podzemni prostor privlačnijim za zmije. “Mala gomila dovoljna je da se zmije privuku jer zmijama pruža hladno i tamno utočište kakvo vole”, kaže stručnjak za štetočine Itan Hauel.

Ćebad

Niste jedini koji se vole da se sklupčaju pod toplim pokrivačem kad temperatura padne – zmije možda traže sličnu udobnost u vašem podrumu. “Ako imate ćebad ili krpe u otvorenim posudama, pružate savršeno toplo i ugodno okruženje za zmiju da napravi svoj dom”, objašnjava stručnjak za štetočinu Erik Hofer.

Ustajala voda

Curenje vode u podrumu može izazvati više problema od razvoja plesni. “Zmije vole vlagu i ako vaš podrum ima stalno snabdevanje vodom ili ima stajaću vodu, to bi bilo pogodno skrovište za njih”, objašnjava entomolog Rajan Smit. Takođe ističe da čak i samo kondenzacija može privući zmije.

Nered

“Zmije će privući vaš podrum ako im nudi zaštitu”, kaže Smit. “Neuredan podrum pruža upravo to, tako da sebi možete pomoći u odbrani ovih gmizavaca tako što ćete se rešiti smeća i nereda.”

Glodari

“Zmije su izvrsne u kontroli populacije glodara i insekata”, objašnjava Dejvid. “Ako vaš podrum ima problema sa pacovima, miševima ili velikim insektima, zmije bi mogle da budu privučene lakim obrokom.”

Nezapečaćene ulazne tačke

Iako se praznina ili prostor ispod vaših podrumskih vrata možda čini mali, verovatno nudi više nego dovoljno mesta da zmija uđe unutra. “Ako postoje pukotine, rupe ili nezapečaćeni otvori/prozori u temeljima ili zidovima vašeg podruma, zmije ih mogu koristiti kao ulazne tačke”, kaže David, a prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

podrumzmije
Komentari (0)
Dodaj komentar