Oprez: Ovih 5 stvari nikada nemojte stavljati u rernu, može biti jako opasno

Rerna je jedan od najkorisnijih kuhinjskih uređaja. Bilo da se peče, griluje ili podgreva, neophodna je u svakoj kuhinji. Iako se čini da nema toga što ne može, postoji nekoliko stvari i namirnica koje nikako ne bi smeli da stavljate u rernu, ni kada pečete ni kada zagrevate. Posledice bi mogle da budu prilično opasne.

1. Nezaštićena hrana

Nikada ne bi smeli da stavljate posuđe ili hranu u rernu bez odgovarajuće posude. Ako je stavite direktno na rešetku, vrlo masna ili slatka hrana može izgubiti vodu i masnoće, koje potom kapnu na dno rerne. Ove tečnosti ne samo da će zaprljati šporet, nego u najgorem slučaju njihovo spaljivanje može stvoriti opasan požar. Stoga je najbolje jelo staviti u prikladnu posudu, poput pleha za pečenje ili tanjira otpornog na toplotu.

2. Plastika

To bi svako trebalo da zna. Budući da ne postoji bezbedna plastika koja je prikladna za rernu – bez obzira na to koliko je niska temperatura u njoj. Ni Tupperware, ni jednokratne posude ne smeju se koristiti za pečenje ili zagrevanje. Mogu se otopiti na toploti ili ispustiti štetne hemikalije kada se zagreju.

3. Hladno ili oštećeno stakleno posuđe

Naravno, u rerni se može koristiti staklena vatrostalna posuda ili tanjir za tortu. Međutim, temperaturna razlika između stakla i rerne ne sme da bude prevelika, jer to može dovesti do temperaturnog šoka i na taj način uzrokovati pukotine u hladnom staklu ili čak eksploziju. Zato nikada ne smete stavljati staklene posude iz frižidera direktno u rernu.

4. Papir

Ovde nisu samo papirnati ubrusi tabu, popularni voštani papir, koji je namenjen za pokrivanje hrane, nikada ne sme biti u rerni. Oba nisu otporni na toplotu i tope se u rerni. Jedini izuzetak, naravno: papir za pečenje.

5. Mokri držači za lonce

Čak ni mokrim predmetima nije mesto u vašoj rerni. Naročito mokri ili vlažni držači lonaca, kuhinjske krpe i slične tkanine mogu biti opasni. Bilo koja voda u rerni direktno se pretvara u paru, što može dovesti do neprijatnih opekotina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rernašporet
Komentari (0)
Dodaj komentar