Osećate neprijatan miris u kući, ali ne znate odakle dolazi? Možda radite ovih 8 štetnih stvari

Čak i ako redovno čistite i koristite osveživače vazduha, vaš prostor i dalje može imati neprijatan miris. Ne možete da shvatite odakle dolazi taj čudan miris? Možda je vreme da pažljivo pogledate svoj način života i rutinu, možda održavate neke loše navike koje doprinose neprijatnom mirisu.

Real Simple je identifikovao osam mogućih uzroka neprijatnih mirisa u vašem domu.

Ne iznosite smeće na vreme

Da li se sećate kada ste poslednji put izneli smeće, posebno veliku kantu za otpatke u kuhinji? Ako ne možete da se setite, verovatno bi trebalo da to spomenete, jer je jedan od najvećih krivaca za neprijatan miris zapravo trula hrana.

Trik za smanjenje neprijatnih mirisa iz đubreta je stavljanje nekoliko slojeva novina na dno, koje će apsorbovati smrdljive tečnosti.

Ne brišete unutrašnjost frižidera

Jedna oblast koju često zanemarujemo prilikom čišćenja je unutrašnjost naših frižidera. Curenje i hrana kojoj je istekao rok su najčešći uzroci neprijatnih mirisa u frižideru.

Da biste pravilno očistili frižider, najbolje je da uklonite sve police i operete ih toplom vodom sa sapunom. Zatim obrišite unutrašnje zidove uređaja mešavinom alkoholnog sirćeta, sode bikarbone i vode. Ovo bi trebalo da radite najmanje četiri puta godišnje.

Uništavate svoje peškire

Da li vaši peškiri mirišu na ustajale? Višak vlage može izazvati pojavu buđi i bakterija na njima. Zato perite peškire kvalitetnim deterdžentom i sirćetom ili sodom bikarbonom na vrućem ciklusu, a da se to više ne bi dogodilo, raširite ih nakon svake upotrebe da se pravilno osuše.

Ne usisavate i ne brišete prašinu dovoljno često

Vaš dom možda ne miriše loše, ali jednostavno nije svež? Možda će vam trebati temeljno čišćenje koje uključuje usisavanje i brisanje prašine. Prašina je mešavina bakterija, mrtvih ćelija kože, polena, prašine i drugih čestica u vazduhu, koje mogu proizvesti blago plesniv miris.

Ne čistite tepihe

Ništa ne zadržava mirise kao tepisi i ćilimi, posebno ako imate kućne ljubimce. Ako imate tepihe koji se mogu prati, dobra je ideja da ih redovno čistite prema uputstvima proizvođača. S druge strane, ako imate tepih koji pokriva celu sobu, možda ćete želeti da unajmite profesionalnu uslugu dubinskog čišćenja.

Ostavljate cipele van ormana

Kada gomila počne da se gomila na ulazu, stvara se nevidljivi smrdljivi oblak. Razmislite o tome da ih čuvate u cipelarniku ili korpi kako biste barem tamo zadržali miris.

Ne brinite za svoje biljke

Jedan znak da niste prirodno nadaren roditelj biljke je ako vaše biljke imaju neprijatan miris. Trulež korena, koji je uzrokovan prekomernim zalivanjem, učiniće da vaš dom miriše na sve osim na zdravu, zelenu baštu. Možda će biti potrebno isprazniti saksiju i preduzeti neke hitne mere, u zavisnosti od vrste biljke koju imate, prenosi N1.info.hr.

Ne kupate svog ljubimca

Koliko god voleli naše krznene prijatelje, njihovi prirodni mirisi obično nisu prijatni. Ako ne možete da se setite kada ste zadnji put okupali svog ljubimca, vreme je da zakažete termin kod svog frizera za kućne ljubimce ili uzmete šampon i operete ih u kadi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mirissmradvaš dom
Komentari (0)
Dodaj komentar