Ova biljka najlepši je ukras svakog doma, a nije nimalo zahtevna

Monstera, efektna biljka velikih zelenih listova novi je hit u uređenju interijera, a zahvaljujući svom izgledu svi je žele u svojim domovima.

Monstera je biljka penjačica koja uspeva u toplim i vlažnim područjima, naročito u kišnim šumama Srednje i Južne Amerike gde može narasti i do deset metara u visinu, a za potporu koristi okolna stabla uz koja se penje.

Monstera je naročito korisna u zimskim mesecima kad se prostorije greju, jer donosi potrebnu vlažnosti isušenom vazduhu.

Punog naziva ‘Monstera deliciosa’, ova biljka prepoznatljivo oblikovanih listova uneće poseban šarm u svaki dom, a sjajna je stvar što nije zahtevna za održavanje.

Odgovara joj sobna temperatura od 18 do 22 Celzijusa i vlažna i topla zemlja. Od marta do avgusta svakih 14 dana treba u zemlju dodavati đubrivo, a listove je dobro povremeno oprati kako bi biljka mogla da diše. Po potrebi je presadite i pri tome pripazite da se ne ošteti njen koren.

U poslednje vreme ova zanimljiva biljka raskošnih, rascepljenih listova postala je veliki hit u uređenju interijera, a uklapa se u svaki prostor.

Osim kao žive biljke, monstera se može naći i na uzorcima nameštaja, tapeta ili tepiha, ali i vrlo kao efektan ukrasni detalj. Često se pojavljuje u kombinaciji s nežnom ružičastom ili pak s belom ili crnom.

Ipak, oprez! Roditelji i vlasnici kućnih ljubimaca moraju dobro da pripaze jer je ova biljka otrovna, ne samo za mačke i pse, nego čak i za ljude.

Stoga im se savetuje da umesto prave monstere nabave veštačku biljku ili listove koji deluju veoma dekorativno, a bez da su stalno u strahu za decu ili kućne ljubimce.

Inače, u istraživanju NASE monstera se pokazala kao vrlo efikasna u apsorpciji molekula formaldehida i drugih otrova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkamosnterasobna biljka
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    U moje vrijeme ovo se zvalo filadendron