Ova nežna, a raskošna lepotica najlepši je ukras svakog balkona (foto)

Sa dolaskom toplijih meseci sve više vremena provodimo na balkonima, a atmosfera je još lepša kada smo u društvu balkonskih lepotica. Jedna od njih je i magična begonija, cvet upečatljivih boja koji ima jednu od najmanjih semenki na svetu, sličnu prašini.

Begonija pripada porodici begonija, koja se sastoji od oko dve hiljade različitih biljaka, višegodišnjih i grmova. Prirodno raste u SAD, Africi i Južnoj Aziji, a ime duguje guverneru Haitija, botaničaru Mišelu Begonu. Njegovo latinsko ime – semperflorens, bukvalno znači uvek cvetajući.

Jedna od najvećih posebnosti ove biljke je njena raznovrsnost – može narasti od 10 centimetara do dva metra u visinu.

Može da puzi, da stoji uspravno i da privlači pažnju u saksijama na balkonu, a cvetovi unutar vrste mogu se toliko razlikovati da je u početku ne bismo ni prepoznali kao begoniju. Pegave, vlaknaste, gomoljaste – samo su neki od primera impresivnog cveća, a kod nas postoji i begonija anđeoska krila koja zaista liči na krila anđela, piše Zadovojna.hr.

Treba napomenuti da je većina begonija otrovna za kućne ljubimce, ali je korisna za ljudsko zdravlje. Na primer, pomaže kod izostanka menstruacije, kod artritisa, a dobro je i za jetru. Neki izvori čak kažu da pomaže kod ujeda zmija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

begonijabiljkacvet
Komentari (0)
Dodaj komentar