Ovaj predmet u kući nikada ne čistimo, a prepun je prašine

Kada ste poslednji put skinuli sijalice sa lustera ili lampi i prebrisali ih? To retko ko radi, a upravo ti predmeti u kući mogu biti i te kako puni prašine i masnoće.

Očito je da se sve sijalica ne prljaju na isti način i s istim intenzitetom: sijalica koje su na otvorenom, izložene lošem vremenu, zaprljaće se pre od ostalih. Kuhinjska sijalica neprestano je izložena isparenjima punim masti, a to će dovesti do toga da se brzo zaprlja.

Bilo da nam je sijalica više ili manje prljava, kako je pravilno očistiti?

Otkrivamo vrlo jednostavnu strategiju, praktično bez troškova, a za njeno sprovođenje, osim stolice uz pomoć koje ćete dohvatiti luster ako je postavljen visoko, potrebno je i malo vode i par krpa od mikrovlakana.

Sijalicu ćete najlakše očistiti tako da je izvadite iz kućišta – bio to luster ili zidna svetiljka: tako ćete lakše očistiti celu površinu.

Držite je za navojno postolje, kako je ne biste dodatno zaprljali otiscima prstiju ili znojem s ruku.

Nastavite sada s čišćenjem suvom krpom od mikrovlakana: ovaj postupak će vam omogućiti da uklonite površinski sloj prašine i da shvatite koliko je sijalica zapravo prljava.

Ako je nakon ovog prvog čišćenja sijalica još uvek masna ili zamrljana (to se posebno događa sa sijalica u kuhinji, kupatilu ili na terasi), nežno je istrljajte vlažnom krpom laganim pokretima, pre nego što je osušite drugom čistom, suvom krpom.

Na kraju, proverite da li je sijalica savršeno suva pre nego što je zavrnete natrag u kućište i ponovo uključite struju u kući.

Ako se sijalica koju treba očistiti ne može lako odvrnuti, samo joj se morate približiti što je moguće bliže: za to koristite čvrstu stolicu ili merdevine.

Postupite na isti način, koristeći dugu ručku na čiji vrh ćete pričvrstiti krpu od mikrovlakana, uz pomoć elastične trake ili vrpce.

Koliko često čistiti?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koliko je sijalica izložena prljavštini – bilo da se radi o običnoj prašini ili pari iz kupatila ili kuhinje.

Uopšteno, preporučuje se čišćenje svih sijalica u vašem domu jednom mesečno, a najduže svaka dva meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjesijalice
Komentari (0)
Dodaj komentar