Ovako se pravilno sadi beli luk: Posejte ga u jesen, na proleće uživajte u njegovom ukusu

Beli luk je jedna od retkih kultura koje se seju u jesen da bi se plodovi ubirali na proleće. Sada je upravo vreme za setvu belog luka.

Ako želite da ga imate u svojoj bašti, za setvu izaberite vreme od 15. septembra do 15. oktobra.

Nikako ne sadite beli luk koji ste kupili u prodavnici. On je verovatno poreklom iz Kine i napravljen je da bi opstao duže vreme, ali i da bi preživeo transport.

Stoga za setvu belog luka koristite zdrave glavice domaćeg luka. Kupite ga na pijaci ili od komšije koji dugo godina seje beli luk.

Domaći beli luk je obično sitniji, sa tvrđim čenovima. Čenove razdvojite od glavice. Proverite da li su zdravi, u smislu da nisu „izduvani“ ili braon boje. Zdrave i razdvojene čenove posadite u prekopanu i poravnatu zemlju, na razmak od 15 centimetara. Čenove zabodite tako da im vrhovi štrče ka gore, a onaj deo koji je bio povezan za korenom ostane u zemlji. Nakon sadnje, zalivajte beli luk jednom nedeljno, ako u međuvremenu ne bude padala kiša.

Ukoliko imate slamu, preporuka je da se ona „baci“ preko zasada belog luka jer će održavati toplotu, ali i vlagu. Tako da ćete na proleće imati mladi beli luk u svojoj bašti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli luksadnja
Komentari (0)
Dodaj komentar