Ove 4 stvari u kuhinji imaju rok trajanja, primetite li ovo odmah ih menjajte

Neke stvari u kuhinji koristimo godinama, a da nam ni na pamet ne padne da i one imaju svoj rok trajanja. Verovatno svi imamo posuđe koje smo nasledili od svojih baka ili majki, a koje i sami svakodnevno koristimo.

Ipak, važno je znati da zbog zdravlja, ali i njihove funkcionalnosti, redovno moramo obnavljati ova kuhinjska pomagala. Ove četiri stvari u kuhinji imaju rok trajanja pa bi trebalo obratiti pažnju.

Noževi
Noževe je potrebno mijenjati svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite. Produžite im rok trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično.

Teflonsko posuđe
Teflonsko posuđe je potrebno menjati svake dve do tri godine. Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se ljušti, a pranje ostataka od hrane postane prava mala noćna mora, vreme je za kupovinu novog posuđa.

Produžite im rok trajanja tako što ćete šerpe zakačiti da vise uspravno u kuhinji ili stavite salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Plastične daske za sečenje
Plastične daske za sečenje potrebno je menjati svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom

Drvene kutlače
Veoma su praktične i danas ih možemo videti maltene u svakoj kuhinji. Ipak, treba znati kada je vreme za kupovinu novih. Menjajte ih svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle kutlače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli, prenosi avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuhinjarok trajanja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • toma

    Nozeve menjati svake dve godine? Daj ne lupetajte. Jedino ako su plasticni.