Ove biljke ukrasiće vaš dom bolje od bilo kojeg komada nameštaja

Nije tajna to da uz malo zelenila u trenu možete transformirati prostorije u svom domu. Biljke će u svaki enterijer uneti dašak svežine, a u kombinaciji s lepom saksijom prostorija će sigurno izgledati prelepo.

Odlučite li se za neku od ovih biljaka, možete biti sigurni da nećete pogrešiti. Svaka od njih ukrasiće vaš dom bolje od bilo kojeg komada nameštaja.

Kineski dolar (Pilea peperomioides)

Prema starim verovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može da donese finansijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva kineski dolar. Raste sporo, a može doseći 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Trajnica sanseverija, poznatija kao svekrvin jezik, potiče iz porodice špargli, a proširila se u ostale delove sveta iz tropske Afrike. Vrlo je lako održavati je jer podnosi i direktno sunce i manjak svetlosti, a potrebno joj je zalivanje tek kada je zemlja potpuno suva. Svekrvin jezik pretvara otrovne materije i zagađivače vazduha u kiseonik i dovodi u balans vlažnost u domu, što blagotvorno deluje na kožu, oči i disajne puteve. Velike količine kiseonika stvara tokom noći pa je idealno mesto za nju spavaća soba.

Areka palma (Dypsis lutescens)

Areca palma potiče s Madagaskara i južne Indije. Biljka raste do maksimalno 12 metara s višestrukim biljnim štapovima koje izlaze iz zemlje. U tropskim i suptropskim područjima može se uzgajati napolju, ali u našoj klimi pretežno je kućna biljka. Najbolje uspeva na direktnom sunčevom svetlu filtriranom kroz zavesu, a zahteva često zalivanje.

Mirisni zmajevac (Dracaena fragrans)

Ova izdržljiva i dobro poznata sobna biljka potiče iz tropske Afrike. Sporo raste i cveta kao žbun, a vrlo često ima grananje pri bazi stabljike. Listovi mogu biti i različitih boja. Kako vreme prolazi, izgubi donje listove pa do izražaja dolazi gola stabljika. Iako joj nije potrebno puno brige, ipak je potrebno redovno zalevati, ali pritom pripaziti na to da se voda ne sme predugo da se zadržava u posudi.

Rečna pahira (Pachira aquatica)

Zbog svog atraktivnog izgleda i simbolike da donosi sreću i novac u dom pahira je u poslednje vreme postala sve popularnija kućna biljka. Dobro uspeva na svetlom mestu, tokom zime podnosi i direktno sunce. Zalivajte je redovno, a iako voli dosta vlage, višak ipak može uzrokovati propadanje biljke, naročito u zbijenoj zemlji.

Strelicija (Strelitzia)

Strelicija ili rajska ptica, kako se često naziva, divlja je biljka koja raste na jugu Afrike. Porijeklom je s Kanarskih ostrva i Latinske Amerike i raste kao slobodno divlje cveće. Vrlo je egzotična i dekorativna jer razvija šest do osam cvetova na vrhu cvetne drške koji cvetaju od novembra do proleća. Dugovečna je pa ćete godinama uživati u nesvakidašnjim cvetovima.

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Fikus gumijevac je korisno zimzeleno drvo iz porodice dudova, poreklom iz Indije i susednih država. Tamnozelenih mesnatih listova, Ficus elastica biljka je koja voli puno svetlosti, a u roku od nekoliko godina može izrasti do impresivnih visina, pogotovo ako ga iznesete iz doma tokom leta. Čest je izbor dizajnera interijera upravo zbog svog fotogeničnog raskošnog izgleda.

Monstera (Monstera deliciosa)

Ova efektna biljka velikih zelenih listova apsolutni je hit u uređenju enterijera. Zahvaljujući njenom izgledu svi je žele u svojim domovima. Monstera je biljka penjačica koja uspeva u toplim i vlažnim područjima, naročito u kišnim šumama Srednje i Južne Amerike, i može da naraste i do deset metara u visinu. Naročito je korisna u zimskim mesecima, kad se prostori greju, jer donosi potrebnu vlažnost isušenom vazduhu.

Euphorbia acrurensis

Za sve koji u svoj dom žele da unesu dašak vrućeg Meksika, a zaboravljaju da zalivaju biljke, ova je kao stvorena za njih. Zbog svojih ogranaka koji izrastaju tvoreći oblik svećnjaka, euphorbia je poznatija kao ‘pustinjska sveća’. Ovaj kaktus tipičan je za podneblje južne i zapadne Afrike, raste i na Floridi, ali kod nas se nalazi kao sobna biljka koja voli svetle lokacije.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Po feng šuiju, zamija aktivira polja sreće i novca u domu. U Maleziji je poznata pod nazivom biljka novca, a veruje se da će doneti blagostanje vlasniku i zato se može videti u mnogim domovima i kancelarijama. Za rast joj nije potrebno izrazito puno svetlosti. Ako je na svetlijem mjestu, listovi gube svoju tamnozelenu boju, ali to ne smeta razvoju biljke. Nikako je nemojte previše zalivati jer od viška vode njen koren lako trune i listovi žute. Nakon toga je potrebno prestati sa zalivanjem barem na mesec dana i ukloniti žute listove. Na sobnoj temperaturi dovoljno je jedno obilno zalivanje mesečno.

Krunica (Senecio rowleyanus)

Poznata kao biljka s kuglicama nalik grašku, ova sobna biljka privlačnog izgleda pripada porodici sukulenata, a potiče s juga Afrike, stoga lako podnosi suvoću i preživljava s vrlo malo vode. Ako ste dovoljno srećni, ova biljka je u stanju da proizvede bele cvjetove nalik cimetovim, a najbolje će uspevati na mestima bogatim prirodnom svetlošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkedomsobne biljkeukras
Komentari (0)
Dodaj komentar