Ove stvari ne smete čistiti sodom bikarbonom i sirćetom, stručnjaci savetuju

Možete ih unišititi

Sirće i soda bikarbona su verovatno najpopularniji proizvodi koje svi imamo u svojim kuhinjama, a koji su zbog svog sastava našli primenu i u čišćenju; ali iako su oba proizvoda ekološki prihvatljiva i prirodna, postoje neke oblasti u kući gde ih je bolje izbegavati…

„Najpopularniji trikovi za čišćenje koje ćete naći na mreži za koje insajderi tvrde da će vam olakšati život uključuju sirće ili sodu bikarbonu, ili ponekad oboje. Oba se nalaze u skoro svakom kuhinjskom ormariću, a zajedno mogu očistiti i najtvrdokornije mrlje“, rekla je za Ekspress Lili Kameron, stručnjak za čišćenje u domaćinstvu.

Iako su i sirće i soda bikarbona zaista efikasni u čišćenju, dobro je paziti gde ih koristite jer ponekad mogu da izazovu više štete nego koristi.

Tako, savetuju stručnjaci, mermerne i granitne površine ne treba čistiti sirćetom jer se mogu istrošiti, ali i promeniti boju i izgubiti sjaj i glatkoću. Soda bikarbona, zbog svoje zrnaste prirode, na kraju će oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine.

Takođe treba izbegavati čišćenje voštanog nameštaja sirćetom jer i to može da izazove habanje i gubitak sjaja i glatkoće, a isto važi i za čišćenje sodom bikarbonom.

„Izbegavajte da ih koristite i na podovima od tvrdog drveta. Kiselost belog sirćeta može da ukloni sjajne površine parketa, pa ih radije čistite nežnijim rastvorima, poput tople vode i sapuna ili specijalnim sredstvom za čišćenje parketa“, dodaje Lusi.

Pribor za jelo se takođe ne preporučuje da se čisti sirćetom, već samo toplom vodom i sapunom, jer kiselost može izazvati koroziju na metalnim oštricama kuhinjskih noževa.

Drugo mesto za izbegavanje čišćenja sirćetom su elektronski ekrani, jer će ukloniti zaštitni sloj; a stručnjaci preporučuju izbjegavanje sode bikarbone na malim kuhinjskim aparatima jer je metal koji se koristi za njihovu izradu najčešće lošijeg kvaliteta, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sirćesoda bikarbona
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Ana

    Kako korozija na noževima ako su steinless Steel ili nerđajući čelik? Ooooo vejt, govorite o kineskim fušerajima za koje se ni ne zna sastav.

    • Anonimni

      Ne postoji nesto kao nerdjajuci celik… Oxidacija ce nastupitu kad tad. Cak i kada kazu rust free, ne znaci da ne moze da rdja.. samo treba duze vremena.. steinless su zbog redovnog odrzavanja(pranja i brisanja nakon upotrebe). Uzmite taj vas „rostfrej“ noz, presecite limun i ne brisite ga. Prvo ce noz izgubiti sjaj, pa ce poprimiti plavkastu nijansu…