Ovih 10 namirnica nikad ne bi trebalo da zamrzavate, a mnogi to i dalje rade

Zamrzavanje hrane ne može se svesti samo na “ubaci u zamrzivač, izvadi i jedi”, kao što mnogi misle ili čak praktikuju, jer postupak zamrzavanja ima svoja pravila

Suhomesnati proizvodi

Kobasice, salame i ostale vrste mesnih prerađevina u procesu zamrzavanja gube ukus i konzistenciju. Najbolji način za čuvanje takvih namirnica je vakuumiranje.

Zeleno lisnato povrće, krastavac, luk i svež paradajz

Reč je o povrću koje obiluje vodom pa loše podnosi zamrzavanje. Naime, kad se zamrzne, gubi većinu svojih karakteristika pa kad se odmrzne, nije tako ukusno, a i gubi dobar deo svog specifičnog mirisa.

Krompir

S obzirom na to da je reč o povrću koje se, kad je sveže, može dugo čuvati bez posebnih mera opreza, nema potrebe da se sveži krompir zamrzava. Jedan od razloga je i to što kad se odmrzne, postaje izrazito gnjecav. Ako baš želite da pri ruci imate zamrznuti krompir, bolje kupite onaj industrijski koji je zamrznut postupkom brzog zamrzavanja. Ili, ako baš želite sami da ga zamrznete, obavezno ga najpre blanširajte.

Lubenica, ananas i dinja

Poput krastavaca, i ove vrste voća obiluju vodom i nisu pogodne za zamrzavanje.

Umaci na bazi brašna ili kukuruznog skroba

Nije ih dobro zamrzavati jer gube strukturu.

Jaja i umaci od jaja

Jaja u ljusci se ne zamrzavaju jer će ljuska u zamrzivaču puknuti, a onda može doći do kvarenja. Ako baš želite da ih zamrznete, razbijte ih, promešajte kao za omlet i tek onda stavite u posudu ili kesu za zamrzavanje. Ni kuvana cela jaja nije preporučljivo zamrzavati jer belanac ostaje tvrd i nakon odmrzavanja. Dobra ideja nije ni zamrzavanje umaka od jaja jer će postati bezukusni i gumasti kad se odlede.

Sveži začini

Listići peršuna, bosiljka i drugih začinskih biljaka nakon odmrzavanja postaće smeđkasti i gnjecavi. Želite li ipak da zamrznete sveže začinsko bilje, naseckajte ga, stavite u posudicu za kockice leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije samo kockice ubacite u jelo.

Pržena hrana

Bilo koja pržena namirnica, ako se ne pojede odmah nakon prženja, gubi hrskavost, naročito ako se još zamrzne i potom odmrzne.

Kuvana testenina

Zamrzavanje će uništiti ukus i teksturu testenine pa će postati gnjecava. To možete izbeći ako je skuhate samo dopola, a to znači da bude jako al dente!

Mleko i pavlaka i sveži sir

Želite li da uživate u njihovu ukusu i kvalitetu, radije ove namirnice jedite sveže. Zamrznete li ih i potom odmrznete, biće grudvasti i ne onako ukusni kao sveži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranazarmzavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar