Ovih 5 uređaja obavezno isključujte iz utičnice: Troše struju nenormalno čak i kada ne rade

Da bismo štednju sproveli u delo, trebalo bi se dodatno informisati na koji način određeni uređaji funkcionišu. A to je bitno, jer često imamo pogrešnu pretpostavku da smo isključenjem određenog uređaja prekinuli potrošnju struje.

Na žalost, nije uvek tako, jer – neki uređaji se ponašaju drugačije!

Televizori

Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveno dugme, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u Standby režim. To znači da struja i dalje protiče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem se i te kako vidi i nije zanemarljivo.

Pogledajte energetsku oznaku vašeg televizora i ako je ona niža od A savet stručnjaka je da isključujete uređaj iz struje kad god to možete – isplatiće vam se.

Frižideri i zamrzivači

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga, te ne iznenađuje činjenica da je oko 12 posto električne potrošnje domaćinstva rezervisano za njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi sakupile zalihe leda. Držanje vrata frižidera i zamrzivača kraće otvorenim, takođe je od pomoći. Kad kuću ili dom napuštate na više dana i ove uređaje nećete koristiti aktivirajte im EKO režim rada i štedite struju dok se ne vratite.

EKO režim je dobar izbor i za svakodnevnu upotrebu, ali se morate informisati šta s njim vaš uređaj može, a šta ne.

Konzole

Konzole za video igre se često ne isključuju u potpunosti kako bi se kasnije brže uključile i kako bi se brže pokrenule igre, a one uopšte ne troše malo struje i kod njih se ušteda primećuje čak i na dnevnom nivou.

Ovo je poznato odavno da konzole “jedu“ velike količine struje kad su u maksimalnom pogonu tj. kad ste usred neke igre. Zato, kad ih ne koristite – isključite ih iz struje. Nije džabe Sony redizajnirao PlayStation 5, koji sada, između ostalog, troši i manje struje s novom pločom i tehnologijama.

Punjači

Ni punjači za telefone i druge uređaje uopšte ne moraju biti konstantno uključeni u struju, jer nas to košta ne samo potrošene struje, nego i novca. Svi ostavljamo punjače, više njih po kući non-stop prikačenim na izvor struje, ali kada bismo krenuli redom da isključujemo sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo videli razliku posle nekog vremena.

Evo pet uređaja koje najčešće ostavljamo uključenim, a koji troše struju i kad mi mislimo da to nije slučaj, a podatke je objavio sajt BrightSide:
  • Punjač mobilnog telefona bez telefona, 1.2 vata dnevno (minimalno)
  • TV tj. kablovski tjuner, 22 vata dnevno
  • Televizor, 24 vata dnevno
  • Računar ili laptop, 96 vati dnevno i
  • Uređaji sa digitalnim tajmerom, 108 vati dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domštednjastrujauređaji
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Draskone

    Žaomije ali moram reći da TV isto troši na stendbaj modu oko 11 puta manje energije. Isto tako stalno isjlučivanje iz struje zbog šačice dinara je neisplativo. U momentu ponovnog uklučenja u 230 V dolazi do jakog električnog udara (ali ne svakiput) na mrežni ispracljaĉ, i njegovu filtracijonu LC mrežu i vrlo je verovatno da ćete za malo uštede dibiti velike kvarove ako ga stalno noću ili u otsustvu odvajate od mrežnog napona. Vrlo ĉesto energetska ploča je i nepopravljiva a ona košta od 5 do15000 dinara u zavisnosti od kvaliteta TVa. Onda vam ode sva ušteda energije za tri godine. Ne brinite Tv na Stendbajuje bezbedan i hladan i energetska ploče trpi daleko manje. Izusetak su grooizna podrućja a naročito privatne kuće i jaka grmljavina. ONDA JE POŽELJNO ISKLJUČITI SVU ELEKTRONIKUU IZ STRUJE. Kvarovi su tada enormni. Energetski elektroniĉar iz KG.

  • Draskone

    Dokle više pogrešno prikazivanje potrošnje punjača za telefon. Kad je samo uključen u zid u radu je orpirnik od 220 do 470 K oma. Na 230V to je potrošnja od max 0, 23w. (elementarni Omov zakon). Pisac teksta ne uzima u obzir da punjač komunicira sa telefonom tek kad spojite kabal i tek delić sekunde, kada proveri nekoliko parametara o stanju baterije. Tek tada procesor iz telefona mu dozvoli početak punjenja. Napredovalo se tu mnogo. Novi punjaći praktično troše zanemarivu energiju kada su na stendbaj modu, to vidite i po tome što je na stby modu svaki punjać hladan bez uključenog kabla u telefon. Ova tvrdnja o velikoj potrošnji punjaĉa je rešena u Samsungu davne 2008 gidine. Od tada do pre par godina svi su prešli na novi način rada, gde gore navedena tvrdnja ne stoji. Samo prastari telefini sa transfotmatorskim punjenjem troše veĉu energiju. Pozdrav iz Kragujevca od sturčnjaka za energetsku ekekteiniku.

  • Nera

    Frizider i zamrzivač se ne otopljavaju nego otapaju.

  • Biba

    Ko drzi prazan zamrzivac ukljucen.? A kako ga iskljuciti ako ima namirnica? Smijesno!

  • Mrkalo

    Otkada sam isključio tinjalice od bojlera i svetla smanjio sam račun za 2 trećine.

  • Brasha

    Ovo je smešno ta potrošnja je zanemarljivo mala. Manje od 1kw godišnje.

  • Anonimni

    Niste razumeli, iskljucite na primer punjace telefona, izvadite ih iz struje onda kada se telefon ne puni.Tv iakjucite iz struje kada ga ne koristite itd

  • V.A.Lucky

    Dobro,isključiću ih,ali kako će da rade bez struje,nikako mi nije jasno,da pošiziš!