Ovih devet stvari sigurno ne perete u veš mašini, a trebalo bi

Vaša mašina za pranje veša spremna za puno više od samog pranja odeće, peškira i posteljine, piše Lifehacker. Naime, postoje razne stvari koje u njima možete oprati, a koje vam sigurno nisu pale na pamet.

Uklonite plesan sa zavesa za tuširanje

Na rubovima zavesa za tuširanje s vremenom je javi buđ i većina ih tada samo baci, ali da li znate da ih (većinu) možete oprati u veš mašini.

Koristite ciklus za hladno pranje i dodajte nekoliko peškira, kako biste lakše izribali podstavu. Kad završi s pranjem, jednostavno je osušite na vazduhu ti vratite na mesto.

Osvežite jastuke i jastuke

Iako nikad ne biste smeli da ubacite penaste jastuke u mašinu, oni obični (i ukrasni jastuci) mogu ići u bubanj. Koristite ciklus pranja za osetljivo rublje, toplu vodu i blagi deterdžent, a zatim ih osušite na vazduhu za najbolje rezultate.

Ako želite da jastuke ipak osušite u sušilici, dodajte nekoliko peškira kako bi cela stvar išla malo brže. Možete čak ubaciti teniske loptice da raširite jastuke dok se suše. Ovo važi i za jastuke sa baštenskih garnitura.

S vremena na vreme ubacite patosnice iz automobila u mašinu

Prema ekspertkinji za domaćinstvo Džil Najstul, svoju mašinu za pranje veša možete koristiti za čišćenje podnih tepiha u automobilu, pod uslovom da “nisu preveliki ili teški”.

Prati možete i prostirke za pod i prostirke s gumenom podlogom, poput onih u vašem kupatilu, iako, ako to radite prečesto možete uzrokovati da podloga izgubi deo prianjanja. Pokušajte ovo i s prostirkama za jogu, ali na njima nemojte koristiti ciklus centrifuge.

Ulepšajte svoje kožne torbice

Koža može biti teška za pranje, stoga uvek pročitajte koju vrstu imate i sledite uputstva proizvođača.

Uz to, Najstul je takođe isprobala trik za čišćenje kožnih torbica i rekla da se mogu se baciti u pranje, ali na program za osetljivo rublje.

Dezinfikujte vaše cegere za višekratnu upotrebu

Možda ste prihvatili trend višekratnih kesa za namirnice koje sada koristite svakodnevno, a ako ih ne čistite dovoljno često možete zaprljati ili uništiti vašu hranu.

Svi višekratne cegeri mogu se prati u mašini za veš ako su od platna, pamuka ili poliestera.

Uklonite znoj i masnoću s gumica za kosu

Gumice za kosu motaju se po dnu naših torbi, na ruci i u kosi – pogotovo kad se znojimo. Koristimo ih uvek iznova i stoga ih treba oprati kako bi se uklonilo sva masnoća, znoj, lak i pena za kosu i svakodnevna prljavština koju gumice za kosu nakupe.

Stavite ih u malu mrežastu vrećicu i ubacite s drugim rubljem. Ovo važi i za višekratne sunđere za šminkanje.

Operite krpu ili mop kojima čistite pod

Ceđenje i ispiranje krpe i mopa ga čisti, ali ne u potpunosti. Da biste to uradili, možete se osloniti na svoju mašinu za pranje veša. Podesite mašinu na program s malom količinom vruće vode, zatim stavite glavu mopa ili krpu u mrežastu vrećicu.

Za to možete koristiti svoj obični deterdžent, a čista krpa ili mop će vam pomoći da vaši podovi budu još čistiji.

Produžite vek trajanja sunđerima

Čini se da sunđeri imaju najkraći rok trajanja od svega u našoj kući – ali ne morate je zameniti čim postanu prljavi ili promene boju. Umesto toga, postavite svoju mašinu na program da ih dezinfikuje vrućom vodom i ubacite ih u malu mrežastu vrećicu.

Isto važi i za vaše sunđere za kupanje. Ne brinite da ćete ih uništiti – oni su ipak stvoreni da se kvase. Takođe ih možete staviti u mašinu za pranje posuđa kad je sledeći put uključite.

Operite svoje rance

Rance možete prati tako da ih okrenete naopako i stavite na ciklus pranja s toplom vodom.

Osušite ih na vazduhu za najbolje rezultate. Naravno, ne zaboravite da prvo ispraznite sve pregrade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mašina za vešpranje
Komentari (0)
Dodaj komentar