Ovih pet sobnih biljaka donosi sreću i novac, a Instagram luduje za njima (foto)

Mnoga društva širom sveta veruju da određene biljke imaju moć da donesu sreću, ljubav i prosperitet u naš život. A ako je ikad trebalo privući pozitivnu energiju, sada je pravi trenutak.

Pogledajte ovih pet najboljih zelenih ljubimaca koji oplemenjuju život.

1. Orhideje – obožavane lepotice

S neverovatnih 5.166. 025 hashtagova, ova egzotična lepotica nalazi se na vrhu Instagram liste najomiljenijih sobnih biljaka. Prema feng shuiju, orhideje donose bogatstvo i sreću u ljubavi. Bez obzira tražite li partnera ili želite li da negujete svoju trenutnu vezu, možda bi vredelo uložiti u ovog proizvođača latica strasti, piše Večernji list.

2. Zamija – biljka koja ne zahtjeva brigu

Drugo mesto pripada zamiji, s impresivnih 408.636 hashtagova. To je biljka oko koje se ne treba brinuti. Prema feng shuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju – laka. Ova zimzelena biljka poreklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika.

3. Spathiphyllum (ljiljan mira) – najbolji prečišćivač vazduha

Nedaleko poznata sobna biljka za pročišćavanje vazduha koju je čak i NASA svrstala na listu najboljih prečišćivača vazduha. Spathiphyllum biljka raste kao zeljasta trajnica, dok kao hortikulturu najviše koristimo vrstu Spatifilum (Spathiphyllum wallisii),  a koja je poreklom iz planinskog područja Kolumbije. Ima specifično cvetanje koje je nalik na bela jedra odakle i naziv jedarce. Sa 180.029 hashtagova na Instagramu drži treće mesto najpopularnijih sobnih biljaka.

4. Krasula – drvo novca

Na četvrtom mestu najpopularnijih našlo se Japansko drvo novca, krasula (Crassula ovata), otporna biljka koja može jako dugo trajati uz adekvatnu jegu i uzgoj. U japanskoj kulturi ima ulogu privlačenja novca, a to verovanje prihvatili su ubrzo i u Kini, a potom i u celom svetu. Feng shui filozofija takođe smatra da ćete imati dosta novca ako krasulu postavite na odgovarajuće mjeto u domu, obično odmah pored ulaznih vrata.

5. Drvo života donosi sreću

Konačno, peto mesto po broju instagramskih hashtagova drži Dracena fragrans poznata kao drvo života. Sam naziv Dracena dolazi od grčke riječi drakaina, koja znači ženski zmaj, stoga je u nekim krajevima poznata i pod imenom zmajevo drvo. S druge strane, podseća na kukuruz, pa je zovu i kukuruznim drvetom. Lišće joj raste iz vrha stabla, koje treba da sti+oji uspravno. S vremenom, kako drvo života raste, s donjeg će dela stabljike lišće opadati i stvarati dekorativne pruge. Sama po sebi, ova biljka izgleda vrlo dekorativno, a kada tome još i dodate da ne treba puno „petljanja“, imate idealnu biljku za stvaranje prijatne atmosfere u kancelariji ili bilo kojem prostoru koji ima slabu cirkulaciju vazduha i malo svetla. Izbegavajte da je postavite na osunčano mesto, ali i na promaju. Nemojte je prečesto zalivati: tek jednom nedeljno. Smatra se da donosi sreću!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkesobne biljke
Komentari (0)
Dodaj komentar