Ovo je omiljeno jelo većini Srba, ali mnogi prave jednu grešku i drastično mu skraćuju rok trajanja

Ruska salata je jedno od omiljenih jela kada je slavska trpeza u pitanju. Napravljena je od povrća, šunke, majoneza, jaja, pa zbog takvog sastava vrlo lako se kvari.

Pitanje koje muči mnoge domaćice jeste i ono – koliko ona dugo može da stoji u frižideru i da bude bezbedna za jelo.

Evo i odgovora, ali i saveta kako da joj maksimalno produžite rok trajanja.

Sa ruskom salatom, ali i drugim jelima u koje ide majonez morate biti veoma oprezni, jer ovakva jela imaju relativno kratak rok trajanja. Bilo da je pravite sa šunkom ili piletinom, pa čak i posnu, postoji velika šansa da se već trećeg dana pokvari.

Dakle, koliko dugo sme da stoji ruska salata?

Foto: Ivana SokolovićCC BY 2.0

Prvo što treba da uradite kako biste joj produžili rok trajanja jeste da je čim sklonite predjelo sklonite i nju u frižider. Ukoliko dugo stoji na toplom velika je verovatnoća da će sastojci fermentisati i pokvariti se.

Mnogi prave grešku i posudu s ruskom pokrivaju samo folijom, što znači da mikroorganizmi sa drugih namirnica u frižideru mogu da uđu u tu posudu.

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da uđu.

Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali mi vam savetujemo da je čuvate na temperaturi oko 4 stepena Celzijusa i pojedete u roku od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domhranajelosavetiSrbitrikovi
Komentari (0)
Dodaj komentar