Ovo je ubedljivo najbolji način da se rešite masnoće iz tiganja nakon prženja

Znamo da nije dobro vruću mast iz tiganja jednostavno prosuti u sudoperu. Cevi se mogu vrlo lako zapušiti i oštetiti vrelom masnoćom. Iz istog je razloga nije dobro ni bacati u wc šolju. Uz to, moraćete odmah temeljno da je operete jer će ostati tragovi masnoće. Umesto toga neki radije izliju vruću masnoću u posudu, koju izdvoje za tu namenu, pa kad se mast ohladi sipaju je u plastičnu flašu i bace u smeće. Ili u aluminijumsku foliju od koje improvizuju malu posudu, pa bace kad se mast stvrdne. Ali ovo ne deluje ako se rešavate iskorišćenog ulja jer se ono neće stvrdnuti. Osim toga, vruću masnoću ne možete odmah sipati u plastičnu posudu, pa je rešenje ostaviti u tiganju i uzeti drugi tiganj ako vam je on baš odmah potreban za dalje pripremanje obroka, ili vruću masnoću najpre istresti u drugu posudu i oprati korišćeni tiganj. Da ne govorimo da vrela mast i dalje cvrči i prska uokolo… Uglavnom, dosta posla i nereda kako biste se rešili vrućeg ulja iz tiganja.

Postupak je jednostavan

– Srećom, u vašoj kuhinji se već nalazi sve što vam je potrebno kako biste se brzo rešili tečne vruće masti, jer sve što vam treba je natrijum bikarbonat, odnosno obična soda bikarbona – savetuje Lifehacker.com.

Postupak je jednostavan: bacite malo sode bikarbone na mast, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim je promešajte i ostružite. Dobićete masnu pastu, koja će i dalje biti vruća, zato je nemojte prebaciti u plastičnu posudu, ali možete u neku drugu, kojoj toplota ne smeta. Soda bikarbona će apsorbovati masnoću, a istovremeno će sprečiti dalje izgaranje. Soda bikarbona, naime, oslobađa ugljen dioksid kada se zagreva, a za razliku od kiseonika, ugljen dioksid ne podržava izgaranje. Takođe, soda bikarbona neće ogrebati vaše posuđe, čak ni ako tiganj ima neprijanjajući premaz.

Dodatna korist sode bikarbone je ta što će ugasiti ako još gore sitni komadići mesa ili mrvice te smesa neće toliko prskati, što znači da je manja verovatnoća da ćete proliti vruću masnoću na sebe ili oko šporeta. Nakon što se ohladi, bacite masnu pastu u smeće. Operite ili obrišite tiganj ili lonac kao i obično, prenosi Živim.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

masnoćaprzenjeulje
Komentari (0)
Dodaj komentar