Ovo mesto u spavaćoj sobi je najveće žarište bakterija

Dom bi trebalo da bude mesto za opuštanje i lako disanje, ali za neke je on izvor alergija i iritacija. Ako sumnjate da toksično okruženje u vašem domu utiče na vaše zdravlje, pozovite stručnu osobu koja može da analizira uzorke na plesan i alergene.

Sanitarni inspektor Rajan Blaser koji se bavi prikupljanjem takvih uzoraka tvrdi da u svakom domu postoji jedno jako prašnjavo i prljavo područje koje bi on odmah testirao. Naime, radi se o području ispod kreveta koje je prema Basleru veliko žarište bakterija.

„Kada idem da obavim kućne inspekcije, obično je najbolje mesto na kojem skupljam prašinu ispod kreveta u spavaćoj sobi. To je mesto koje se ne usisava baš često, ljudi obično ne premeštaju često stvari ispod njega i zato je ono poprilično prljavo“, kaže Blaser.

Nakon što se ti uzorci ispod kreveta analiziraju u laboratoriji, Blaser objašnjava da se u uzorku često nađu mrtve ćelije kože, razbijena vlakna, delovi insekata, pa čak i buđ i pesticidi.

Ovi iritansi nisu nešto s čim želite da spavate iz noći u noć. Ne samo da mogu dovesti do grlobolje i začepljenog nosa nakon buđenja, već mogu i negativno uticati na kvalitet sna, pa i na celokupno zdravlje. Oni koji su alergični na stvari poput grinja će posebno imati teškoće s prašinom ispod kreveta.

To je poprilično ozbiljan problem s jednostavnim rešenjem: budite marljivi u čišćenju ovog često zanemarenog područja. Blaser kaže da bi taj prostor trebalo usisavati jednom nedeljno – naročito ako imate tepihe koji zarobe više prašine nego pod od drveta ili laminata.

Pritom ćete morati da pomerite sve što čuvate ispod kreveta, što je još jedan razlog da premestite sitne potrepštine, uspomene i odeću koju držite tamo ili ih barem sklonite u kutije kojima je lako manevrisati. Takođe, prema feng shui filozofiji dizajna, to će pomoći da se otvori protok pozitivne energije u vašoj spavaćoj sobi, piše Klix.

Kako biste ostali dosledni novoj rutini čišćenja ispod kreveta, u to uključite i nedeljni ritual pranja posteljine (posteljina je još jedan veliki izvor iritansa i alergena). Dok se posteljina pere, vi usisavajte ispod svog kreveta i pazite na teško dostupne uglove i rupe. Tada ujedno usisajte i dušek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijesoba
Komentari (0)
Dodaj komentar