Ovo nikada, ali baš nikada, ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, a često to radite

Ako ste ikada ubacili šoljicu čaja ili kafe u mikrotalasnu pećnicu, nakon što su se ohladili, od sada ćete dobro razmisliti hoćete li to ponovo da uradite.

Prema stručnjacima, podgrevanje tečnosti u mikrotalasnoj pećnici zapravo može da ima katastrofalne posledice, a sve je to povezano s procesom koji se zove “pregrejavanje”.

U objavi podeljenoj nedavno na Fejsbuku, jedna osoba se prisetila incidenta u kojem je muškarac pokušao da prokuva vodu koristeći mikrotalasnu. Uzeo je šoljicu vode i stavio je u mikrotalasnu pećnicu, a je izvadio kad je pomislio da je dosegla tačku ključanja i tu je napravio grešku.

„Dok je gledao u šoljicu, primetio je da voda ne kipi, ali iznenada mu je voda u šalici eksplodirala u lice“, objasnio je korisnik Fejsbuka.

„Sva voda eksplodirala mu je u lice zbog nakupljanja energije. Celo lice mu je u plikovima i ima opekotine 1. i 2. stepene koje mogu ostaviti ožiljke”, piše korisnik.

Ostali korisnici ostali su užasnuti objavom, dok su neki podelili svoje slične priče. Mnogi su doživeli isto nakon zagrevanja drugih tečnosti, poput umaka, supe i mleka. Jedna žena rekla je da je skoro izgubila vid nakon što je napravila toplu čokoladu u svojoj mikrotalasnoj pećnici.

Razlog za ‘eksploziju’ je proces koji se zove pregrevanje – koji se događa kada tečnost dosegne tačku ključanja, a da zapravo ne ključa.

Zašto se to događa?

Situaciju je objasnio Piter Baram, profesor na Fakultetu fizike na Univerzitetu u Bristolu za LadBible.

„Kad voda proključa, počinje da stvara mehuriće. Dakle, ako stavite vodu u šerpu, ona počinje da stvara mehuriće i puno pre nego što provri. Sam mehurić je teško napraviti i zahteva puno energije. U normalnom procesu zagrevanja, poput posude na šporetu, vodu zagreva element ispod, dakle vatra. Taj komadić metala postaje jako vruć, tako da u vodi iznad njega ima dovoljno energije da počne da ključa”, objašnjava pa nastavlja.

„Ali u mikrotalasnoj pećnici to ide tako. Mikrotalasne pećnice zagrevaju vodu direktno, ne zagrevaju spoljni deo posude tako da nema ničega što bi moglo da pokrene mehurić osim ako mehurić već nije tamo. Ako nemate čime da pokrenete mehurić, tada će voda postajati sve toplija i toplija. To se zove pregrejavanje. Na kraju postane toliko vruće da mora nešto da uradi, i nastane balon koji izbaci svu vodu napolje”.

„Moj bi najbolji savet bio da ne zagrevate tečnosti u mikrotalasnoj pećnici, ali takođe treba proveriti uputstva proizvođača za savet“, veli profesor.

Dok se pregrevanje može dogoditi s bilo kojom tečnošću, najverovatnije će se dogoditi s prethodno prokuvanom vodom. Na primer, kod podgrevanja toplog napitka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mikrotalasnapodgrevanje
Komentari (0)
Dodaj komentar