Ovu biljku mnogi imaju u kući, a nisu ni svesni koliko je korisna: “Upija” prašinu i sprečava vlagu

Ako ste ikad doma imali vlagu znate koliko je teško može biti potpuno ukloniti s raznim sredstvima, verovatno još niste pokušali sa kućnom biljkom odnosno cvetom koji je poznat i kao mirni ljiljan.

Reč je o cvetu Spatifilum Alana ili Peace Lily kojeg zbog njegove sposobnosti da neutrališe štetna zračenja elektronskih uređaja, mnogi ljudi osim u kućama drže i na svojim kancelarijskim stolovima, piše Klixba.

Naučnici smatraju da ovaj cvet može iz vazduha ukloniti i prašinu i razne štetne toksine i prostor zaštiti od nakupljanja vlage.

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dela ekrana oko kojeg se jonizira vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparata upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, a energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast.

Drugim rečima, štetne materije sebi pretvara u svoju hranu pa ako biljku stavite pored uređaja koji zrači, primetićete bujnije listove i brojne nove cvetove.

Ovaj cvet nije samo koristan, već i izuzetno lep. Dobra je stvar i što ne zahteva posebno održavanje i uspeva u kupatilima i spavaćim sobama gde uklanjanjem prašine i toksina iz vazduha pomaže da se poboljša kvalitet vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkaprasina
Komentari (0)
Dodaj komentar