Ovu hranu nikad ne podgrevajte u mikrotalasnoj!

Izmišljena 1940-ih, mikrotalasna pećnica je jedan od najvažnijih kućnih aparata u svakom domaćinstvu.

Iako je namenjen za podgrevanje hrane i brzo kuvanje, postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo da zagrevate u njemu, prenosi BrightSide.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija namirnica jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Kada dodate mikrotalasno zračenje, nivo holesterola se može povećati, što može dovesti do srčanih problema. Najsigurniji način zagrevanja je na roštilju ili šporetu.

Kuvana jaja

Kada zagrejete kuvana jaja u mikrotalasnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode, uzrokujući porast pritiska. Pošto jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju da izdrže sav taj pritisak, što može dovesti do toga da samo jaje eksplodira u mikrotalasnoj pećnici ili prilikom prvog zalogaja.

Šargarepa

Iako se šargarepa može kuvati i podgrevati u mikrotalasnoj pećnici, sirova šargarepa, posebno ona sa kožom, može biti potencijalno opasna. Ako se ne opere kako treba i ima ostataka prljavštine, minerali iz zemlje mogu izazvati varnice u mikrotalasnoj pećnici. Ako se to dešava neprekidno, može ozbiljno oštetiti vašu mikrotalasnu pećnicu.

Ljuta paprika

Čili paprike, posebno one veoma ljute, sadrže visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kada je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj pećnici, počinje da isparava i može se zapaliti! Vatra i dim koji se emituju iz mikrotalasne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i opekotine.

Paradajz i njegov sos

Kao i kuvana jaja, paradajz može da napravi veliki nered kada provode previše vremena u mikrotalasnoj pećnici. Zbog sadržaja tečnosti u svežem sosu od paradajza i testenine, povećanje pritiska izaziva stvaranje mehurića koji iskaču iz tečnosti, ostavljajući mikrotalasnu pećnicu prekrivenu crvenim mrljama.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, posebno kada nije pravilno kuvana! Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj pećnici, šanse da se kuva ravnomerno i temeljno su veoma male, što ga čini potencijalnom opasnošću od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za druge komade sirovog mesa. Meso je najbolje kuvati temeljno, na direktnoj vatri, kao što je tiganj, roštilj ili rerna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranamikrotalasnapodgrevanje
Komentari (0)
Dodaj komentar