Pet saveta uz koje će vaše orhideje preživeti i najveće letnje vrućine

Orhideje vole sunce, ali preterana izloženost sunčevim zracima može biti loša po njih. Donosimo vam zato nekoliko saveta na šta trebate pripaziti i kako ih održati zdravim i lepim tokom celog leta.

Blokirajte pristup suncu

Zaštitite svoje orhideje od prejakog sunca. Prozirne zavese dobra su zaštita za orhideje u unutrašnjosti kuće jer sprečavaju direktnu izloženost, a istovremeno ipak propuštaju nešto svetlosti. Ako orhideje držite napolju, stavite ih ispod natkrivenih područja ili u hlad drveta s raskošnom krošnjom.

Kontrolišite vlažnost u domu

Kontrolišite količinu vlage u domu tokom letnjih meseci. Zbog visokih temperatura to možda neće biti tako lak zadatak. Iako postoje neke vrste orhideja poput na primer Vande koje uživaju u okolini s 80 procenata vlage, to nije slučaj s većinom biljaka te vrste. Najbolji način da biljčicama podarite dovoljno vlažnosti je da raspršite nešto sveže vode na listove orhideje svako jutro.

Pripazite na „opekotine“

I orhideje se mogu „opeći“ od preterane izloženosti suncu. Znakovi da je vašem Falenopsisu ili na primer Cimbidiju naštetilo sunce ogledaju se u promeni boje na cvetu i listovima. Cvetovi i lišće mogu da izblede, počnu da venu, a koren se čak i može i sasušiti.

Čuvajte ih od parazita

Leto je vreme kada orhideje napadaju grinje i drugi dosadni paraziti. Ako imate zaražene orhideje, preporučuje se da prebrišete cvetove i lišće pamučnom krpicom umočenom u izopropanol. Pitajte za savet u cvećari da li vam je potrebno neko jače sredstvo za ubijanje parazita.

Upoznajte bliže svoju orhideju

Nije svaka orhideja ista niti se tretira na isti način. Na primer, kada je u pitanju zalivanje orhideja – nezavisno od tga da li je leto ili neko drugo godišnje doba – preporuke mogu varirati od vrste do vrste. Miltonija i Cimdij trebalo bi neprestano da budu vlažne, dok Falenopsi treba da budu suv između dva zalivanja. Istražite šta je sve potrebno vašoj vrsti orhideje i dajte joj svu potrebnu ljubav i pažnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkecvećeorhidejasavetitrikvaš dom
Komentari (0)
Dodaj komentar