Plan uređenja bašte (osnovni principi)

Za uređenje bašte ne postoji neki univerzalni recept koji će garantovati stoprocentni uspeh u ovom poslu. Međutim, neka osnovna pravila i principi koje treba poštovati ipak postoje.

Kada se kreće u ovu lepu avanturu, polazi se po pravilu od praznog terena. Kao i na početku svakog drugog posla, i pre početka uređenja vrta neophodno je imati plan, neku ideju ili skicu kako bismo želeli da nam bašta izgleda.
Ukusi su različiti, tako da nekima više odgovaraju bašte sa što više različitih vrsta cveća, drugima prostrani travnjak s tek nekoliko žbunova i drveća, a nekima će odgovarati da u svojoj bašti gaje voće i povrće.

Foto: AnnaER/Pixabay.com

Izgled i sastav vaše bašte razlikovaće se u zavisnosti od vaših ličnih afiniteta i drugih faktora kao što su:

  • veličina i oblik terena na kojem ćete izgraditi vrt,
  • sastav zemljišta u bašti,
  • vaše materijalne mogućnosti,
  • uzrast članova porodice,
  • hobiji i potrebe članova porodice,
  • zdravstveno stanje članova porodice,
  • geografski položaj bašte.

Svaka bašta dobije na kraju svoj individualni izgled koji bi trebalo da odgovara sredini u kojoj se nalazi, arhitekturi zgrade, ali i željama članova domaćinstva.

Prilikom ovog posla treba se pridržavati određenih pravila.

Valja zadržati i što više isticati prirodne elemente u bašti. Ovde je prvenstveno reč o konfiguraciji terena. Pogrešno je zatrpavanje i izravnavanje strmog terena, kao i uklanjanje i izravnavanje kamenitih delova u budućoj bašti jer se sve te neravnine mogu veoma lepo iskoristiti; štaviše, upravo bi to moglo da bude ono po čemu će se vaša bašta razlikovati od niza drugih, jednoličnih. Trebalo bi, dakle, da se postigne jedinstvo između onoga što je priroda sama ponudila i onog što je čovek napravio.

Bašta bi morala da bude mesto za aktivan odmor članova porodice. U sadržaj vrta, ukoliko to dozvoljava veličina terena, treba uvrstiti i prostor za relaksaciju. To je po pravilu površina namenjena najmlađima, pa je veoma važan i njen položaj u bašti. Najpoželjnije bi bilo da se nalazi u hladovini, a sadržaje koje ćete postaviti u tom delu bašte zavisiće od afiniteta vaših najmlađih. Neki od mogućih zabavnih elemenata su peščanici, ljuljaške, klackalice i penjalice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštabiljkeplaniranjeteren
Komentari (0)
Dodaj komentar