Podovi

Podovi su odavno prevazišli svoju osnovnu namenu i prestali da budu prosta površina po kojoj se hoda. Savremeno poimanje uređenja prostora s pravom pridaje veliku važnost podnim površinama – lep pod može da bude ukras svake prostorije.
Moderne podne obloge prave se od različitih materijala: drveta, kamena, keramike, linoleuma… Pri izboru odgovarajuće podne obloge najvažnije je razmisliti o nameni prostorije u kojoj će se ta obloga naći. Važnu ulogu u svemu tome igra i novac, ali i to koliko je odabrani materijal lak za održavanje i otporan na habanje.
Za sobe ćemo najčešće odabrati parket, brodski pod ili laminat. Podovi od drveta jesu dosta komplikovani za postavljanje, ali kad su dobro urađeni, dosta su trajni i ne zahtevaju neke dodatne prepravke, a usled svoje prirodne teksture mogu da budu izuzetno dekorativni. Laminati su zbog svoje cene, jednostavne montaže i održavanja veoma popularni. Uz to, laminat se može naći u veoma velikom broju nijansi i različitim klasama kvaliteta. Laminat može da se postavi i kao podloga u kuhinji.
Zbog higijenskih zahteva možda bi za kuhinju ipak bilo poželjnije odabrati pločice (keramičke ili PVC) ili linoleum.
Pločice i linoleum nisu loše rešenje ni za pod radionice ako ga zbog prljanja treba često prati.
Kupatilo je takođe mesto koje se kvasi i prlja i neophodno ga je često čistiti. Za pod u kupatilu odabraćemo pločice. Mogući su i eksperimenti s pločama od prirodnog kamena, ali zbog manje komplikovane montaže a verovatno i cene ugradnje većina će se radije odlučiti za keramiku.
Ako imate veliko dvorište, možda ćete poželeti da na zelenim površinama u njemu postavite staze. Za njih ćete obično odabrati ploče od izlivenog betona ili teraca. Postoje i staze od već pripremljenih betonskih ploča različitih dimenzija i geometrijskih oblika koje takođe mogu da izgledaju veoma lepo i zanimljivo.
Da bi pod izgledao dobro i bio trajan i funkcionalan, podloga ispod njega mora biti adekvatno pripremljena. Posao montaže poda, kao i pripremu podloge za njega trebalo bi prepustiti profesionalcu. Nije da i sami ne biste uspeli da naučite kako se to radi, ali ovi ljudi ipak imaju bogato iskustvo i neće ih obeshrabriti problemi na koje mogu naići u toku montaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućalaminatparketpod
Komentari (0)
Dodaj komentar