Potpuno prirodno, bez kapi otrova: 4 efikasna načina da se rešite biljnih vaši

Izneli ste biljke na balkon, zasadili ih u vrt, uživaju na suncu ili u hladu, vodite računa o njima i onda primetite da su ih napale biljne vaši – insekti koji su u stanju da unište vaše lepe biljke za par dana. Ne brinite, postoje razni prirodni i domaći preparati protiv biljnih vaši.

1. Prašak za pecivo

Prašak za pecivo je bitan sastojak u svakoj kuhinji, a ono što verovatno niste znali je da se prašak za pecivo protiv biljnih vaši pokazao kao jedan od rješenja. Stvar je u tome što je prašak za pecivo alkalan, a vaši dolaze na kiselu sredinu.

Promenom PH vrednosti zemljišta i biljke stvarate nepovoljno područje za vaši i one će pobjeći. Ali, ono što treba naglasiti je da prašak za pecivo jeste delotvoran protiv biljnih vaši zato što se u njemu nalazi soda bikarbona.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona će biti jednako delotvorna kad su u pitanju ove štetočine kao i prašak za pecivo. Evo kako se ovaj domaći preparat iz kuhinje koristi za njihovo suzbijanje.

Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone s jednom trećinom šoljice suncokretovog ulja.

Izdvojite dve kašike ove mešavine i pomešajte s jednom šoljicom vode. Ovu vodu dodajte u prskalicu kojom prskate cveće.

3. Sirće

U narodu se smatra da nema tog problema kojeg ne mogu rešiti soda bikarbona ili sirće. Ova namirnica se nalazi u svakoj kuhinji, jeftina je i organska pa od nje neće nastati toksičan otpad kao što je slučaj s pesticidima.

Evo što je potrebno kako biste se otarasili ovih štetočina, a deluje jednako dobro kao prašak za pecivo protiv biljnih vaši.

Sirće i voda su u odnosu 1:10, dakle, na jednu kašiku sirćeta će vam biti potrebno 10 kašika vode.

Upozorenje: kada pripremate ovu mešavinu protiv biljnih vaši, obavezno sirće dodajte u vodu, nikako obrnuto, nemojte dodavati vodu u sirće jer to može izazvati hemijsku reakciju.

Takođe, u ovu mešavinu možete dodati i par kapi tečnog sapuna ili sredstva za pranje sudova, ovo će dodatno ojačati sredstvo za suzbijanje biljnih vaši.

Kada prskate biljke nemojte to raditi samo odozgo, jer ćete tako preskočiti zadnju stranu listova gde se najčešće nalazi najviše biljnih vaši. Isprskajte biljku sa svih strana, jedino tako će ovo sredstvo biti sasvim delotvorno.

4. Domaće sredstvo od luka i belog luka takođe deluje

Luk je još jedna namirnica koja se nalazi u svakoj kuhinji. Pretpostavljate da se luk koristi za suzbijanje biljnih vaši zbog njegovog prepoznatljivog mirisa. Potrebni su vam samo crni luk, voda i jedna velika šerpa od 10 litara.

Isecite oko sto grama crnog luka, možete i povećati koncentraciju luka ako smatrate da je to potrebno. Ubacite luk u veliku šerpu i dodajte 10 litara vode. Kuvajte luk u njemu 30 minuta.

Prelijte deo tečnosti u prskalicu i preparat je odmah spreman za korišćenje.

Beli luk se takođe koristi kao sredstvo protiv biljnih vaši, a rastvor se pravi bez kuvanja.

Napravićete ga na sledeći način: 200, 300 grama belog luka stavite u 10 litara vode i ostavite ga da odstoji 24 sata. Pomešajte ovu tečnost s vodom, u razmeri 1:1.

Uzmite u obzir da ovih 10 litara možete koristiti 2 meseca, da je potrebno čuvati ih na tamnom i suvom mestu. Takođe, mogu se koristiti i kada vaše biljke napadnu gljivice.

Jedna od dobrih stvari kod prirodnih sredstava za biljne vaši u odnosu na pesticide je to što nije tako lako preterati s nanošenjem sredstva. Kad su pesticidi u pitanju morate paziti da u procesu ne oštetite i rast biljaka ili učinite zemljište još kiselijim.

5. Lišće paradajza toksično je za vaši

Dve do tri šake lišća paradajza isecite i potopite u dve do tri čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procedite i sipajte u flašicu s raspršivačem.

S ovim rastvorom naprskajte kompletnu biljku, pritom imajte u vidu da se najviše vaši nalazi na donjem delu listova gdje se ujedno i najmanje vide. Sastojci iz lista paradajza eliminisaće biljne vaši, a što je najvažnije, nisu opasni i štetni za ljude.

Na cvetnicama se mogu suzbiti smesom koja se može napraviti od sastojaka koje ima svako domaćinstvo. Krupno izrendati 30 grama crvenog luka i malo sapuna za rublje. Ovu smesu preliti s jednim litrom vode i ostaviti da odstoji pet sati, zatim procediti i s ovim rastvorom prskati cvetnice.

6. Rastvor od belog luka i deterdženta

Izgnječite dve glavice belog luka i dodajte dve kašike mineralnog ulja, odnosno, tečnog parafina. Ostavite da odstoji 24 sata, procedite pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i jednu kašiku deterdženta za sudove.

Rastvor držati na tamnom mestu. Za špricanje biljaka uzmite tri kašike ovog rastvora i stavite u pola litre vode. S ovim prskati biljke koje su napale vaši.

Ako vam se učini da je rastvor prejak za biljku, razblažite s još malo vode. Prvo proverite na par listova pa, ako listovi ne požute, dobar je, a ako počnu da žute, prejaka je i morate još malo razblažiti s vodom.

Neprijatan miris belog luka vrlo brzo nakon špricanja nestane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkebiljne vasi
Komentari (0)
Dodaj komentar