Pravi izbor za gurmane: Ove biljke obavezno zasadite ako obožavate hranu

Miris iseckanog domaćeg belog luka, salate od svežeg povrća uz dodatke začinskog bilja, marinade za pečenja i razni umaci samo su neki od specijaliteta kojima ukuse biramo sami, i to dok oblikujemo svoje vrtne gredice. Za gurmanski vrt neće vam biti potrebno desetine kvadrata, dovoljno će biti i nekoliko saksija na terasi ili kutak dvorišta.

U ovakvom tipu vrta salatu je preporučljivo gušće sejati. Tako će cele godine biti dostupni mladi listovi za berbu. Ako imate više prostora, odsečene korene salate nakon proređivanja nemojte bacati. Možete ih ponovo zasaditi. Beli luk je, kao i ljute paprike i čili, nezaobilazan u svakom gurmanskom vrtu. Osim u ‘mladom’ izdanju, moći ćete kasnije da ga koristite i kao dodatak kiselom povrću u teglama.

I rotkvice bi trebale da nađu mesto u vašem vrtu, što zbog svog brzog rasta što zbog arome. Tu je i nezaobilazna blitva. Od samo nekoliko biljaka, redovnim branjem spoljnih listova, imaćete je na tanjiru cele sezone.

Ukoliko želite domaći paradajz, birajte onaj nižeg rasta kojima nije potrebno puno potpore kao i one manje zahtevne za gajenje poput čeri paradajza. Njihovim bujnim rodom biće dovoljno plodova za svakodnevnu konzumaciju. U blizini paradajza obvezno se mora naći bosiljak, koji će im pojačati okus. S obzirom na to da je reč o gurmanskom vrtu, odnosno vrtu ukusa, ne smete zaboraviti razne vrste ljutih papričica i čilija. Treba pripaziti na ljutinu sorti, odnosno slatke sorte ne saditi blizu ljutih kako se ne bi pomešali.

Sadite li krastavce, bilo bi dobro izabrati one salatne sorte jer ćete tako moći neometano duže vreme da uživate u njihovim plodovima. Prikladne su i sorte za kiseljenje, ako ih berete svaka 2 do 3 dana, možete ih takođe koristiti sveže u salatama.

Tikvice bi trebalo da budu sastavni deo svakog gurmanskog vrta. Svojim brzim rastom uz redovno zalivanje i branje, za svoje kulinarske specijalitete možete ih svake nedelje imati na tanjiru.

Povrće koje ćete imati cele sezone, uz minimalnu negu, svakako su mahunarke. Dobro je izabrati niske sorte kojima nije potrebna potpora i brzo dozrijevaju, kao što su npr. „mahunarke olovke“, poput boranije. Od njih možete spremati hladne i tople salate, a ukoliko ih zamrznete, jela pripremljena od njih na početku zime lepo će vas ugrejati.

Začinsko bilje je u gurmanskom vrtu imperativ. Njime ćete obogatiti obrok drugačijim ukusima, bojama i mirisima. Peršun, već spomenuti bosiljak, menta, vlašac, kapar i majčina dušica vrlo su jednostavni za gajenje, pa se poigrajte sadnicama kako biste dobili neponovljive arome svojih jela, piše Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkezačin
Komentari (0)
Dodaj komentar