Pre nego što uključite klima uređaj, obavezno proverite ove stvari

S dolaskom vrućih letnjih dana tražimo načine kako da se rashladimo, a oni koji kod kuće imaju klima uređaj u velikoj su prednosti. Ali, ako vam klima uređaj nije bio uključen od prošlog leta, pre ponovne upotrebe najpre bi trebalo da proverite nekoliko stvari kako bi sve ispravno radilo.

Ovih sedam stvari morate proveriti pre nego što uključite klima uređaj, piše Huskyair.

1. Termostat

Pokazuje li vaš termostat znakove oštećenja? Ako je odgovor potvrdan, trebalo bi da razmislite o zameni termostata.

Razmislite i o energetski efikasnim programabilnom termostatu kako biste u svom domu održavali prijatnu temperaturu, a pritom uštedeli novac na režijama.

2. Kondenzator

Spoljna kondenzatorska jedinica klima uređaja mesecima je mirovala. Moguće je da su se na nju zalepile razne stvari – lišće, prljavština i druge razne čestice. Kondenzator je potrebno očistiti i ukloniti višak vode.

Dodatan savet: sledeće zime zaštitite kondenzator nekim pokrivačem.

3. Provera kalema

Kalem klima uređaja imaju važnu funkciju, a to je uklanjanja toplote iz vazduha koja dolazi u uređaj. On se obično nalazi iza filtera, zavojnica i kondenzatora i sakuplja prašinu i nečistoće, čime “guši” protok i otežava pumpanje vazduha. Možete ga očistiti korišćenjem dodatka u vidu fine četkice na usisivaču.

4. Matična ploča

Ako ste prošle jeseni isključili prekidač na spoljnoj jedinici klima uređaja, ovog proleća moraćete ponovo da ga uključite. Idealno bi bilo da to uradite 24 sata pre nego što počnete da koristite klima uređaj.

Ovaj posao možete i sami obaviti, no ako primijetite neke poteškoće i probleme, najbolje je pozvati stručnjaka.

5. Nivo rashladnog sredstva

Bitno je proveriti i nivo rashladnog sredstva u uređaju, odnosno tečnosti koja isparava i kondenzuje tokom ciklusa hlađenja. Iako se nikada ne potroši, nivo vašeg rashladnog sredstva će pasti ako negde postoji curenje.

6. Filter vazduha

Filtar vazduha mora biti čist i nezačepljen kako bi omogućio pravilan protok vazduha. Kad koristite klima uređaj, trebalo bi da pregledate filter svakih 30 dana dana, a Huskyair savetuje da ga promenite barem jednom u tri meseca.

7. Ventilator

Lopatice ventilatora treba usisati i zatim obrisati. Zatim treba zategnuti matice i po potrebi podmazati motor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klimaklima uredjaj
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Ma kakva klima, moramo i sijalice da odvrćemo po preporuci našeg stručnog „Čaleta“.