Prelepe ali otrovne: Ove biljke ne bi smeli da držite u kući

Ako volite biljke, trebalo bi da znate da nisu sve bezbedne za držanje u kući, na terasi ili u dvorištu, naročito ako imate decu ili kućne ljubimce.

Neke biljke su otrovne, a kretanje ljubimaca i dece ne možete u potpunosti da kontrolišete.

Ovo su biljke koje zbog toksičnosti ne biste trebali da gajite u kući:

Rododendron

Foto: Eevi AlanissiCC BY 2.0

Predivna ukrasna biljka za dvorište. Konzumacija cveta ili lista može dovesti do ozbiljnog trovanja. Glavni simptomi su: bol u stomaku, poteškoće sa disanjem i paraliza.

Oleander

Foto: Maja DumatCC BY 2.0

Biljka roze i belih cvetova, idealna za balkone i dvorišta ali za decu nije bezbedna zbog otrovnog lišća i korena. Simptomi trovanja oleanderom su: drhtavica, usporeni otkucaji srca i pospanost.

Kukuta

Foto: PussrebootsCC BY 2.0

U dvorištu se može pojaviti kao korov. Opasna je za kućne ljubimce, jer miriše poput šargarepe, pa je primamljiva za životinje. Napada nervni sistem, može da izazove nesvesticu i kod životinja i kod ljudi.

Žuti narcis

Foto: Hauke MusicalorisCC BY 2.0

Najotrovnija je sama lukovica, a simptomi su, uglavnom vezani za digestivni trakt (dijareja, povraćanje i grčevi).

Hortenzija

Foto: Jim, the PhotographerCC BY 2.0

Ova predivna biljka sadrži cijanid. Međutim, da bi došlo do trovanja potrebne su velike količine samog cveta. Ipak budite oprezni.

Filadendron

Foto: Leland GreenCC BY 2.0

Sok ove biljke može da iritira kožu i usnu duplju. Može doći do otežanog disanja, oticanja grla i stomačnih problema. Retko dolazi do ozbiljnog trovanja. Ipak nije sigurno da je držite u kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkesmrtonosnosobne biljke
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Za vreme komunizma, sve ove biljke su drzane u hotelima, kucama, stanovima, cak sta vise tesko da ste mogli da pronadjete neki ambijent bez ovih biljaka. Primera radi u auluma svih fakulteta, kancelarija….svuda. I niko se nikada ne da nije otrovao ili imao tegobe, nego niko nikada nije imao nelagodnosti zbog ovih biljaka. Cak sta viise, gde god su one bili postavljene kruzila je pozitivna energija, smirijuci ambijetalni uslovi i slicno. Nije priroda i evolucija dzabe stvorila ove biljke.