Prema boji žumanceta, znate li koje je jaje sa slike najzdravije?

Smatra se da što je žumance tamnije, okruglo i zategnuto, to je kokoška bila zdravija i verovatno se hranila napolju u prirodnim uslovima

Bezbojno žumance, veruje se, da znači da kokoška nije imala najzdravije uslove života. Ipak, sve ove teorije su se pokazale neistinitim, pa šta onda uzrokuje razlike u boji žumanceta?

Žumance zaista može da ima različite boje koja može da varira od svetlo žute do tamno narandžaste.

Ipak, boja ne govori ništa o načinu života kokoške i ne govori ništa o tome koliko je to žumance zdravo za vas.

Ono što nam pokazuje boja žumanceta je čime se hranila kokoška koja je nosila jaje.

Ako je kokoška unosila mnogo pšenice tada dobijamo meko žuto žumance.

S druge strane, ako je kokoška unosila kukuruz i biljku lucerku onda ćemo dobiti tamnije žumance. To je zbog karotena koji se nalazi u kukuruzu i lucerki, supstanci koja čini da šargarepa ima narandžastu boju, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domizgledjajazdravlježivot
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Boja zumanceta zavisi sta koka jede.Ako je koka pustena u zavisnosti od godisnjeg doba i dohrane zavisi i boja.S proleca je najtamnija a zimi najsvetlija.Po boji ljuske moze se pre znati da li je jaje domace ili ne.Sto je ljuska svetlija veca je mogucnost da su jaja domaca.Vrsta kokoske koje su isplative i otpornije za drzanje napolju nose svetliju boju ljuske.I sama izlozenost suncu utice na to da ljuska bude svetlija

  • braco

    mislim da je ovdje lupetanje zumance je zuto od postanka a sad ove boje koje ne odgovaraju zumancetu i nisu naravno prirodni ovo crvance i narance ja nejefem

  • Sanja

    Nemam pojma

  • Neko

    Moje koke su puštene i imaju sve nijanse žumanceta sa slike zavisno od sezone i ishrane.Čak su jednom imale zelenkasto žumance kad nam je perko bio blizu kuće.U proleće on prvi stiže i one navalile na njega.

  • Mira

    Imala sam nekada koke, samo zbog jaja. Jele su samo kukuruz, ostatke od naše hrane i čupkale travu. Žumanca su bila jako ili tamno narandžasta, NIKADA svijetlo žuta.

  • Anonimni

    Koliko se ja razumem jaja sa belim žumancem su bio ili natur ! Ja kupujem godina u Švajcarskoj ! Veliki pozdrav

  • Anonimni

    Boja zumanca zavisi od rase kokoske pre svega, kao i boja ljuske jaja. Zumance jaja iz maxija je ultra narandzasto, sve se plasim da im u kaveze, u kojima stoje nepomicno, donose lucerku i kukuruz. Kako znam? Pitala veterinara 😁

  • Ivan

    Znaci ipak ima smisla. I tamnije je zdravije cim je kokoska snela tamno zumance znaci da se hranila kukuruzom i lucerkom. Dakle pasla je travu ,kljucala je po dvoristu . A cim je jela psenicu (naj jeftinije) nosi svetlije. A kada unosi koncentrat normalno je dabjedva ima boju.

    • Rale

      Ne mora da znaci, kljukaju ih vestackim preparatima da bi dobili tamniju boju zumanceta. Ko hoce najzdravije nek sam gaji i tad je jedino siguran.