Profesionalni električari razrešili dilemu, uključujte ovako bojler i račun za struju biće duplo manji

Da li je bolje isključiti bojler ili ga držati stalno uključenim i kako uštedeti, dilema je koja muči sve koji žele da smanje račun za električnu energiju.

Tema bojlera i potrošnje uvek je aktuelna.

Neko će vam reći da je puno racionalnije ostaviti bojler uključen ceo dan i noć, jer tada ne mora da zagreje svu vodu, već samo održava toplotu, a drugi zagovaraju teoriju da ga je najbolje uključiti kada je potrebno.

Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje imati bojler stalno uključen. Naravno, sve zavisi od broja ukućana. Zato, ako se radi o samcu ili bračnom paru, racionalnije je da bojler pale prema potrebi. S druge strane, ako se radi o porodici s velikim brojem članova, verovatno im je najzgodnije da bojler bude stalno uključen jer će nekome svakog trenutka trebati voda.

-Važnu ulogu igra i namena bojlera. Ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda ga ima smisla povremeno uključiti, a ako je reč o velikom protočnom bojleru koji koristite i za kuhinjske potrebe, onda ga ima smisla povremeno uključivati jer tada ćete ga najveroavtnije vrlo retko gasiti – kažu stručnjaci, a prenosi Jutarnji list.

Zato je ekonomičnije uključiti ga kada je potrebno, a naravno, ako već vodite računa o uštedi, onda ga uključite kada je tarifa jeftinija, dodaju profesionalni električari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bojlerelektrična energijastruja
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • Bloko

    Za domaćinstva 3+ članova najisplativije je kupiti protočni bojler. Duplo je skuplji, ali ne razmišljaš o toploj vodi, a računi će se smanjiti sami po sebi. Naravno može se još štedeti tuširanjem za vreme jeftine tarife. Potrebno je dovesti sve 3 faze do bojlera, dakle ova inversticija ne najbolja kada se renovira kupatilo. Za kuhinju su manje snage i jedna faza je dovoljna tako da i kuhinjski može biti ušteda pogotovo ko nema mašinu za sudove. I još dve stvari u kuhinji štede struju baš primetno. To su električna džezva i ketler(ko pije dosta čaja npr) ušteda je 10-struka u odnosu na običnu ringlu. Takođe indukcione ploče štede 75%struje, ko mnogo kuva to je odlično.

  • Jo

    Profesionalni Banderaši,ako ne uključite bojler on najmanje troši i najbolje je ne kupati se jer samo tanjite kožu.

  • Anonimni

    Elektrotehnicar sam sa iskustvom, redakcijo kako se postaje profesionalni elektricar, hvala?

  • Anonimni

    Sramota da vam pada na pamet da 2023 godine nemamo toplu vodu CEO Dan,da prepolovimo Racine!A Kako bi bilo da vlada prepolovi troskove I sumanute investicije u stadione I hotele I druge gluposti I TU ustedu ulozi u bolnice I lekove,!

  • Anonimni

    Najbolja stednja je poseci banderu sa koje se napaja domacinstvo.Tesko nama sa ovakvim strucnjacima

  • Anonimni

    Će krademo struju

  • Radmila

    J….te..se svi profesionalci.. trebamo se kupati nedeljno..dosadni ste više.. odvratni..da isključivo sve..jel smo i dotle došli jadni bedni..sa našim.. bezvrednim..parama..jos malo slobodanovo vreme..jel novac nista vise ne vredi..odete malo u evropu..bar tamo.osnovno mora imati za život.Sram vas bilo štedite.. štedite.. dobijamo jevtinije parizwr..struju da isključivo..

  • Pedja

    Kad cete se manuti budalastina!

  • Anonimni

    Iz teksta se ne vidi kako prepoloviti racun. A poznavajuci energetske zakone tvrdim da je moguce jedino ako prepolovimo upotrebu bojlera, sporeta, svetala, televizije, kompjutera, usisivaca, fena, ……

  • Damir

    Što se tiče bojlera, ( ja sam profesionalni električar instalacionih sistema el sistema)…. Bojler je veliki potrošač. Ako imate dvotarifno brojilo- ugradnja vremenskog releja je jedino rešenje da smanjite račun za struju, podesite ga na primer, da uključi bojler u vremenu od 1 ujutro do 5 ujutro dok je jeftina struja.

  • Dušan Balać

    Baš neki veliki profesionalci.

  • Gari

    A šta kažu amateri i stvarne cifre na računu?Nije bojler jedini potrošač u kući pa da prepolovi račun…A sa tri poskupljenja struje i plina godišnje, to je nemoguća misija.Najobičnija pljačka naroda, a svaki novi apel na štednju je čist bezobrazluk vlasti koja se bahati i troši sve što može a na račun građana koji im sve to plaćaju.