Račun za struju biće duplo manji: Evo šta treba uraditi na klimi, ovo skoro niko ne zna

Možda mislite da je nemoguće da utičete na potrošnju vašeg klima uređaja, ali to nije tačno. Uz male trikove, na koje mnogi i ne pomišljaju, možete uštedeti skoro duplo.

Povećajte temperaturu

Iako je poznato da je optimalna temperatura u klimatizovanoj prostoriji šest do sedam stepeni niža nego na otvorenom, mnogi vole da podese klimu na 18 ili 19 stepeni. Ako napravite mali ustupak i podesite je na 23 stepena, potrošićete značajno manje struje u istom periodu!

Dakle, osim što boravak u preterano rashlađenoj prostoriji nije zdrav jer je temperaturna razlika prevelika, hlađenje na 18 stepeni , čini se, nije baš dobro za novčanik. Imajte na umu da klima nikada ne treba da duva direktno na vas, jer to može da izazove negativne posledice po zdravlje, od kojih su najčešće prehlade i bolovi u mišićima.

Termostat i ventilator pomažu

Umjesto da pustite da vam klima-uređaj gori ceo dan, uključite ga na nekoliko sati jer je sistem za hlađenje najkorisniji i kada radi na višoj temperaturi kraće vreme. Noviji modeli imaju pametni termostat koji automatski prelazi na manju brzinu kada detektuje odsustvo ljudi, a lako ga možete povezati sa mobilnim telefonom i tako regulisati temperaturu. Ako tek sada odlučujete koji klima uređaj ćete kupiti, izaberite onaj sa podesivim termostatom da biste podesili željenu temperaturu.

Ipak, savet stručnjaka je da ako želite da uštedite, ne uključujete klimu kada niste tu, već se odlučite za jače hlađenje kada dođete kući ili neposredno pre dolaska.

Čistoća na prvom mestu

A ako ste u procesu renoviranja stana ili kuće, razmislite o ugradnji plafonskog ventilatora, jer će takvo strujanje vazduha doprineti osećaju da je prostorija hladnija. Štaviše, iako o kućnoj izolaciji obično razmišljamo u kontekstu hladnih dana, njena nadogradnja će vam pomoći da iskorišćenu energiju ne „šaljete“ napolje prebrzo, pa će troškovi biti manji. U suprotnom, sistem troši više da bi dobio isto, piše Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hlađenjeklimastruja
Komentari (18)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Upola manji, ne duplo manji:)

  • Ok

    Kada klimu podesite na 16 ili 25, to ne znaci da ona duva 16 stepeni ili 25. Ovo podesavanje temperature sluzi kao termostat, a to znaci da ce klima duvati sve dok ne postigne u prostoriji zadatu temperaturu… Kada postigne zadatu temperaturu ona ce prestati da hladi i smanjice jacinu ventilatora, sve dok se ne podigne temperatura iznad zadate. Kada stavite na 16, tesko da ce bilo koja klima to postici, tako da, radice konstantno, bez prestanka…

  • Anonimni

    Ja imam parno grejanje i sve dok nisam uključio dve klime plaćao sam 1o.ooo mesečni račune, sada sa 2 klime plaćam 8.ooo

  • Motte

    Jel to za Nepismene pa da onda posavetujemo i za zimu stavite grejanje na 21 mesto na 25 stepeni i ocigledno cete ustedeti energiju.Kako genijalan trik zar ne?

    • Janko

      Ako hoćete da se rashladiti mora da duva hladno. Ako radi po termostatu pali gasi od tog hladjenje nema ništa. Tako i u kolima upališ da izduvava hladno i to je to znači dok duva hladno super čim krene pali gasi dovidjenja od hladjenje . A kad je hladno ugasiš kompresor neko vreme i posle opet upališ mislim na kola

  • Anonimni

    Ko pise ovakve gluposti?

  • Neobavešten

    Ispravno je ,račun za struju će biti upola manji,.

  • Anonimni

    Bravo. Ovo stvarno niko nije znao. A ako isključite klimu, uštedećete i do 100%. Razmislite o tome.

  • Dragan, Niš

    Čitam komentare i na neke kao i na ovu glupost od 18 stepeni se krstim.Prvo ako klimu koja je na 2,5m temperatura podešena na 18 stepeni u prostoriji na 1,5m će biti 16.Sto je poprilično hladno.Drugo dovoljno je sa 36 stepeni uči u rashlađen prostor od 24-25 stepeni i ne rizikovati da se slogirate.Potrosnja kod starijih modela klima je svakako veća ali sve je više invertera koji troše daleko manje i treba ih ostaviti uključene non stop na zadatu temperaturu.

  • Anonimni

    Ko još drzi klimu na 18 meni radi na 26c pali se gasi sama i potrošnja je idealna

    • Nikola

      Kad otkrijete kako da nam klime rade 24/7 i same sebi placaju potrosnju struje onda mozemo da pricamo, do tada neka svako radi kako mu odgovara , ja stavim da hladi na 16 na max brzinu i milina, najjaci su mi ovi sto bi sve max a da je dzabe i oni sto svesno nista ne postizu ni „hladjenjem“ na 25-26 stepeni ni otvorenih prozora niti nznm kog praznoverja ali se čuvaju “ promaje, sloga, srcke“ alo ljudi zivite malo zivot nemojte se stalno plasiti necega…

      • Vesna

        Nikola ti očigledno nisi u vinklu na 16 kada je napolju 40 !!? Pa da …zbog toga si tako ,,pametan“

      • Anonimni

        Neces ti dugo sa takvim razmisljanjem 😵😵😵 Najbolje da otvoris hladnjacu i poredjas butove, ramstek i rozbif po zidovima 😂😂😂

  • Veselin Kuburić

    Staviti na 29 i osetno se uštedi 🤑

  • Anonimni

    Ako ugasite klimu njena potrosnja struje je zanemariva. Ako klimu iskopcate iz uticnice klima uopste ne trosi struju. Ohladiti se mozete tako sto u lavor uspete hladnu vodu i stavite noge u isti.

  • Zglobni Skoč

    Ja podesim uvek na minimalnu temperaturu, na 16 stepeni, da se što brže ohlade prostorije.Ako se podesi na nekih 23-24, klima skoro isto troši, a treba puno više vremena da ohladi prostorije, a time se i troši više struje.Kakve nebuloze…

    • Anonimni

      Apsolutno netačno.

  • umorni kosač

    neverovatno. kako ste vi saznali za ovo?