Razmnožavanje cveća (2)

Već smo govorili o razmnožavanju biljaka iz semena i krtola i lukovica. Neke biljke mogu da se razmnože i na druge načine.
Kod biljaka poput ljubičice izdanci izbijaju na površini zemlje. Na vrhovima tih izdanaka nalaze se pupoljci iz kojih će se razviti samostalne biljke. Kada oni ožile, odvajaju se od bokora i samostalno rasađuju.
Neke višegodišnje biljke poput perunike i božura možete razmnožavati deljenjem starog korena. Deljenje je sasvim prosto. Koren se izvadi iz zemlje i iseče se nožem. Ovde se mora voditi računa o tome da svaki odsečeni deo mora imati živih okaca iz kojih će kasnije iznići nova biljka. Kod biljaka koje cvetaju u rano proleće koren se deli u jesen prethodne godine, a kod vrsta koje cvetaju kasnije to se može uraditi i u rano proleće.
Veoma popularan način razmnožavanja biljaka je razmnožavanje iz pelcera. Odseče se grančica željene matične biljke, na primer, ruzmarina, i posadi u zemlju debljim krajem nadole. Pelcere oleandera ili fikusa stavljamo u posudu s vodom, gde će za nekoliko nedelja pustiti žile i tada biti spremni za presađivanje u saksije u kojima će nastaviti da se samostalno razvijaju. Najčešće se pelceri stavljaju u manje sanduke, saksije ili flaše dok biljke dobro ne ožile. Izbegava se sadnja pelcera na nezaštićenim i otvorenim mestima, jer su ovakve biljke veoma nežne pa ih vetar i druge nepogode mogu oštetiti, čak i uništiti.
Veoma sličan način prethodnom je rasađivanje položenicama, ali se ovde deo biljke ne odseca od matične nego se samo pribije u zemlju i učvrsti kukicom. Kada i ako se izdanak ožili, odsecamo ga od matične biljke i on nastavlja da se razvija samostalno, a možemo ga presaditi i na drugo stalno mesto. Ovaj način primenjuje se i za razmnožavanje pojedinih vrsta karanfila do čijeg se semena malo teže dolazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cvećerasađivanjerazmnožavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar