Razrešena dilema: Da li je jeftinije da vam grejanje radi ceo dan

Ako niste sigurni da li je bolje da vam grejanje bude uključeno tokom celog dana ili samo onda kada vam je potrebno, evo odgovora koji, ipak, nije baš jednostavan.

Stručnjaci kažu da je ostavljanje grejanja na nešto nižoj temperaturi tokom celog dana kako bi se uštedelo, samo mit. S jedne strane, ako je uključeno ceo dan, kotao mora da radi neprestano kako bi održavao temperaturu na zadatom nivou, pa se samim tim i energija troši duže u poređenju sa uključivanjem grejanja samo onda kada nam treba.

S druge strane, ako su kuća ili stan hladniji, trebaće više energije da se prostorije zagreju od trenutka kada uključite grejanje.

Kada se sve sabere i oduzme, stručnjaci kažu da je najbolje koristiti tajmer, kako biste naštelovali da se grejanje uključuje i isključuje onda kada vam je najpotrebnije. Tako bi grejanje moglo da radi stalno, ali da kotao bude praktično isključen dok niste tu – neće se uključivati kada dostigne određenu temperaturu – a onda da se aktivira i poveća temperaturu pre nego što dođete u stan/kuću.

U svakom slučaju, koje god grejanje da koristite i bez obzira na to da li radi po ceo dan ili samo kad vam treba, najvažnije je da je prostor dobro izolovan, kako toplota ne bi izlazila. Samim tim i grejanje će biti jeftinije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejanjejeftino
Komentari (0)
Dodaj komentar