S ovim jednostavnim trikom više vam nijedna biljka neće uvenuti (video)

Jeste li jedan od onih kojima biljke u saksiji uvenu već za nekoliko nedelja otkad ih donesete kući? To je svakako velika šteta, jer sobne su biljke impresivni ukras svake kuće. Osim toga, uvenule biljke zaista su tužan prizor: suva zemlja, smeđe lišće i slomljene stabljike definitivno ne služe kao ukras enterijera, a osim toga govore sve o vašim ‘veštinama’ njegovanja biljka.

Ako je iko poznat po svojim zadivljujućim botaničkim veštinama onda su to definitivno Japanci koji su od uzgajanje ukrasnog bilja napravili pravu umetnost. Najnoviji trik za spas saksijskih biljaka stiže upravo iz Zemlje izlazećeg sunca. Naime, jedna od čestih fatalnih grešaka za koje smo više-manje krivi svi jeste preterano zalivanje biljaka – u strahu da naše mezimice ne budu žedne, nismo sigurne koliko često je potrebno dati im vodu, pa neretko preteramo. Ovo rezultira truljenjem korena biljke, a može uzrokovati i razne bolesti, prenosi Žena.hr.

@jacobfeldmanshow

Cool pine cone experiment to try at home #water #pinecone #experiment #satisfying #fun #viral #fyp

♬ original sound – Jacob Feldman

Srećom, ljubitelji biljaka širom sveta otkrili su prirodni trik koji se brzinom munje proširio društvenim mrežama, a sve dosad je navodno bio dobro čuvana tajna najuspešnijih japanskih vrtlara. Što je najbolje, za ovaj genijalni trik ne morate da potrošite ni jedan jedini dinar – dovoljno je da prošetate do obližnjeg šumaraka i skupite nekoliko šišarki smreke ili bora – u zavisnosti koliko biljaka imate kod kuće. Sledite ove korake i vašim biljkama biće zagarantovan dug i srećan život:

Uzmite šišarku (poslužiće i ona od prošlogodišnjih božićnih ukrasa) i zabodite je otprilike dva centimetra duboko u zemlju saksije sobne biljke.

Ako je tlo vlažno, ljuske šišarke se zatvaraju.

Ako je tlo presuvo, šišarka će se otvoriti pa ćete po tome znati da biljku treba zaliti.

Naime, šišarke funkcionišu upravo na taj način: za kišnog i vlažnog vremena, zatvaraju se kako bi zaštitili svoje seme. Zato su upravo šišarke vaši novi idealni pomagači uz kojih ćete uvek tačno znati treba li da zalijete svoju sobnu biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkesavettrik
Komentari (0)
Dodaj komentar