Samo ovako ćete na pijaci izabrati najslađe trešnje, posebnom tehnikom otkrijte da li su trule

Omiljeno junsko voće svih su trešnje, sada je najveća ponuda na pijacama, a stručnjaci su otkrili kako da izaberete najukusnije plodove.

Kvalitet trešanja možete da proverite samo po izgledu ili mirisu, a stručnjaci savetuju da birate svetlije, sočne plodove koje nemaju oštećenja na površini, niti nabore na kožici.

„Obratite pažnju na boju: ona se razlikuje od sorte do sorte, ali u svakom slučaju treba da bude ‘zasićena’. Kada se pritisne, trešnja treba da zadrži svoju gustinu. Ako je meka, onda je ili prezrela ili pokvarena“, objašnjavaju stručnjaci.

Prema rečima profesorke agronomije, Irine Mahonine, važno je obratiti pažnju na kožicu. Ako se voće čuva u plastičnoj kesi, onda na njegovoj površini ne bi trebalo da bude znakova vlage. U suprotnom, to će ubrzati kvarenje i skratiti njihov rok trajanja.

Zašto je dobro jesti trešnje?

Sočne, slatke, bogate vitaminima C, A i E, crvene, ružičaste i žute trešnje prijaju oku i stomaku. Nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac.

Normalizuje pritisak

Trešnja ima izuzetno mesnat i sladak plod koji je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana. Kalijum je mineral koji je važan za pravilan rad srca i drži krvni pritisak na normali.

Pomaže kod upala

Trešnja je voće koje ima dosta pigmenta, a upravo taj crvenoplavi pigment sačinjavaju polifenoli – antocijanini koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Oni deluju protiv slobodnih radikala, ali i protiv upala, što svakako podstiče vaš imunitet. Redovnom upotrebom trešanja i višanja možete znatno umanjiti tegobe kod gihta i fibromijalgije.

Umesto pilule za spavanje

Trešnje su krcate melatoninom, antioksidansom koji utiče na smanjenje nervoze, nesanice i glavobolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

svezinatehnikatrešnja
Komentari (0)
Dodaj komentar