Sapun za ruke je koristan u domaćinstvu, znate li da ga možete i ovako iskoristiti

Iako mnogi više koriste tečni sapun, i dalje u gotovo svakom domaćinstvu možete pronaći njegovu krutu verziju i to uprkos predrasudi koju su pokazala američka istraživanja. Naime, 48 posto američkih potrošača veruje da komadi sapuna ostaju prekriveni bakterijama nakon korištenja, piše Lifehacker.

Bez obzira na to koji tip sapuna više volite koristiti za pranje ruku, dobro je u kući imati komad sapuna koji će poslužiti za druge namene.

1. Olakšajte otvaranje i zatvaranje ladica
Ako ladice na namještaju malo zapinju i teže se otvaraju ili zatvaraju, utrljajte suvi komad sapuna na njihove stranice i donje vodilice. To posebno dobro funkcioniše s drvenim ladicama i nameštajem. Nakon ovog tretmana opet će se otvarati bez muke.

2. Koristite ga kao jastučić za igle
Kada nešto šijete ručno, koristite komad sapuna kao jastučić za igle. Tako će vam igle uvek biti pri ruci, a istovremeno će tokom šivenja lako i jednostavno kliziti kroz sve vrste tkanina.

3. Sprečite da vam ljubimci uništavaju nameštaj
Pokazalo se da kućni ljubimci koji  grizu namještaj ne vole okus sapuna. Kako biste sprečili da grizu dno novog kauča, istrljajte ivice i noge suvim sapunom. Miris će ih odbiti i štenci ili zečevi radije će žvakati nešto drugo.

4. Popravite bravu koja zapinje
Ako vam ključ zapinje u bravi ili imate dojam da se teško okreće, protrljajte ga o komad suvog sapuna. Zatim ključ vratite u bravu pa otključajte i ponovo zaključajte nekoliko puta dok se ne otvori glatko.

5. Zaustavite škripanje šarki
Nakvasite komadić sapuna, ugurajte ga između dovratnika i škripave šarke pa pomaknite vrata prema napred i prema nazad. Takođe možete utrljati suvi sapun direktno na šarku i nakon toga bi iritantni zvuk trebao da nestane zauvek.

6. Zaustavite škripanje podnih daski
Ako na balkonu ili drugde u kući kao podnu oblogu koristite podne daske, s vremenom bi mogle postati škripave. Problemu ćete doskočiti ako navlažite komadić sapuna i nanesete ga u pukotine između škripavih podnih dasaka.

6. Skinite prsten s prsta
Ako se prsten teško skida s prsta ili je čak zaglavio, natrljajte što veći deo prstena i kožu oko njega suvim komadom sapuna. Zatim operite ruke i lagano pod vodom skinite prsten.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sapuntrikovi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Ipak je za neke stvari pogodnije ulje ili tovat mast od sapuna…